Nieuws - Was deze Belgische man Satoshi Nakamoto?
Door
Len Sassamann was een IT-genie, cryptografie-expert en hacker van het eerste uur. Is Len Sassamann de legendarische Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto? Hij is in ieder geval een grote kandidaat.
Wie zit er achter het pseudoniem van Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto? Deze vraag is al lange tijd een fenomeen in de cryptosector. Het is bekend dat Satoshi op 27 april 2011 zijn laatste bericht stuurde en daarna van het toneel verdween. Daarna werd het stil rondom hem en speculaties gingen rond. The usual suspects zijn namen als Hal Finney, Nick Szabo en Dave Kleimann. Iemand die lange tijd onder de radar bleef was Len Sassaman. Toch heeft zijn carrière een aantal opvallende parallellen met de uitvinder van de Bitcoin.
Len Sassaman werd in 1980 geboren in het Belgische Leuven en werd beschouwd als een uitstekende programmeur, hacker en IT-specialist. Op 18-jarige leeftijd maakte hij al deel uit van de Internet Engineering Task Force, een organisatie die werkt aan de volgende stap van het internet. Daar leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het TCP/IP-protocol, dat niet alleen een essentieel onderdeel is van het internet, maar ook van het Bitcoin-netwerk.
Len Sassaman is in 2011 overleden. Zoals te lezen is in zijn overlijdensbericht, werd Len deel van de Cypherpunk community en woonde hij samen met Bram Cohen, de man achter de file-sharing service Bittorent. Hij droeg ook bij aan de mailinglijst waar later de Bitcoin white paper zou worden gepubliceerd.
Who is Satoshi Nakamato ?
— mfckr.eth🦇🔊 (@mfckr_eth) March 15, 2023
Len Sassaman is considered a strong candidate .
But why ? 🧵🪡👇
(1) Embedded on every single node of the #Bitcoin network is an obituary that was hacked into the transaction data after Len passed away (April 9, 1980 – July 3, 2011) pic.twitter.com/T0SfmTTKcW
Het beschermen van privacy was bij Sassaman al op jonge leeftijd een interessant onderwerp. Zo organiseerde hij niet alleen demonstraties tegen staatstoezicht, maar werkte hij op 22-jarige leeftijd ook aan de ontwikkeling van de encryptietechnologie Pretty Good Privacy (PGP). Hij richtte zelfs een public-key start-up op, die echter het slachtoffer werd van de dot-com bubble.
Daarna ging hij werken voor Network Associates en hielp hij bij de ontwikkeling van PGP-encryptie, die ook weer essentieel is voor de functionaliteit van Bitcoin. Daar werkte hij samen met een bekende programmeur die later een van de Bitcoin-pioniers zou worden: Hal Finney. Finney was niet alleen een van de eerste operators van nodes, maar ook de eerste persoon die aantoonbaar Bitcoins ontving van Satoshi Nakamoto. Bovendien is Finney verantwoordelijk voor het concept achter proof-of-work - de basis van Bitcoin mining.
Als je de CV van Len Sassaman bekijkt, stapelt het indirecte bewijs dat Len Sassaman Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn zich op.
Len en Finney waren ontwikkelaars van de "Remailer-technologie", die werd ontwikkeld door David Chaum en wordt beschouwd als een directe voorloper van Bitcoin.
Hij werkte nauw samen met Adam Back, de persoon die als eerste contact had met Satoshi Nakamoto en die zelf speculeerde dat Satoshi een remailer-ontwikkelaar zou kunnen zijn geweest.
Zijn promotor was David Chaum, die zelf wordt beschouwd als een pionier op het gebied van digitale valuta.
Hij heeft lange tijd onderzoek gedaan naar het ‘Byzantine General Problem’ - een andere essentiële bouwsteen voor de functionaliteit van Bitcoin.
De tijdlijn van zijn postings en contributies komt overeen met de periode waarin hij geen colleges gaf, wat nauw zou kunnen samenhangen met het feit dat hij Bitcoin ontwikkelde paralel aan zijn studie.
Taalkundige analyse laat zien dat Len Sassaman vergelijkbaar Engels gebruikte als Satoshi Nakamoto.
Tot slot, een laatste - in deze context trieste - aanwijzing is het laatste bericht dat we hebben van Satoshi Nakamoto:
Ik ga me nu aan andere dingen wijden en zal er in de toekomst waarschijnlijk niet meer zijn.
De uitvinder van Bitcoin stuurde dit bericht twee maanden voordat Len Sassaman zichzelf van het leven beroofde. Hij leed zijn hele leven aan zware depressies. Onder andere zijn weduwe sprak zich uit en zei dat er nu geen manier was om erachter te komen of hij daadwerkelijk Satoshi Nakamoto was geweest. Ze had zijn laptop nog, maar die was - je raadt het al - versleuteld.
RIP Len Sassaman @lensassaman
— Julius 🌱 (@juliusgu23) July 3, 2022
"maker of disruptive technology"https://t.co/eH2nrQe1uC
Er is veel indirect bewijs dat doet vermoeden dat Sassaman en Satoshi nauw met elkaar verbonden waren. Van persoonlijke interesses, vaardigheden en relaties tot parallellen in tijd en taal, er zijn veel overeenkomsten te vinden die suggereren dat Satoshi en Sassaman één en dezelfde persoon waren.
Uiteindelijk kunnen we niets anders doen dan speculeren, en in feite is dit volledig irrelevant voor het voortbestaan van Bitcoin. Bitcoin is immers een pseudonieme cryptocurrency met als essentiële eigenschap dat het geen manager, instelling, bank of staat nodig heeft. Het werkt zonder mensen en voor mensen, en daarom is het misschien maar goed dat Satoshi Nakamoto een mysterie blijft.