Nieuws - Waarom Hal Finney niet Satoshi Nakamoto is

Door Ted Maas

Waarom Hal Finney niet Satoshi Nakamoto is

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Waarom Hal Finney niet Satoshi Nakamoto is

De goede vriend van Satoshi Nakamoto, Hal Finney, word al lange tijd als ‘potentiele’ Satoshi genoemd. Echter, is er nieuw bewijs dat dit niet het geval is.

Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin uitgevonden. Maar wie zit er achter het pseudoniem? Eén naam die steeds terugkomt als antwoord op deze vraag: Hal Finney. Finney speelde namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het peer-to-peer elektronisch geldsysteem en ontving destijds de eerste transactie van 10 Bitcoin. Een deel van de community gaat ervan uit dat deze transactie slechts een test was - en dat Hal Finney zelf Satoshi Nakamoto was. Tot aan zijn dood in 2014 heeft Finney deze geruchten echter tegengesproken.

Een rapport dat afgelopen weekend werd gepubliceerd komt met bewijs: Hal Finney vertelde de waarheid. Jameson Lopp schrijft:  Hal Finney kon niet achter de computer zitten toen Satoshi zijn emails werden verzonden. Op dat moment nam Finney deel aan een 10-mijlsrace door Santa Barbara, Californië. Een race waarvoor Hal Finney 87 minuten nodig had - het startschot was om 8:00 uur. Tijdens deze ochtend had Satoshi meerdere email conversaties, met meerdere personen. Zo had hij ook contanct met met bitcoinontwikkelaar Mike Hearn.

Om 9:16 uur, twee minuten voordat Hal Finney over de finish kwam, ondertekende Satoshi Nakamoto een e-mail aan Hearn. Nu zou je kunnen denken dat iemand als Satoshi Nakamoto genoeg IT-kennis zou hebben om het verzenden van een e-mail voor te programmeren. Maar Satoshi Nakamoto verstuurde die ochtend niet alleen e-mails, maar deed hij ook een Bitcoin transactie.

Dus om 8:55 uur vond er een transactie plaats van 32,5 BTC - van Satoshi Nakamoto naar Mike Hearn, voor de eeuwigheid vastgelegd op block level 11.408. Een transactie die Satoshi Nakamoto later bevestigde via e-mail.

Maar wie is Satoshi dan wel? We hebben alle potentiele kandidaten op een rijtje gezet.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven