Nieuws - Waarom Ethereum op een dag Bitcoin zal inhalen

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Waarom Ethereum op een dag Bitcoin zal inhalen

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
Exchanges
Ethereum, Bitcoin, Inhalen, Koers, Transacties

De vraag is niet of, maar wanneer Ethereum Bitcoin zal inhalen als nummer één in de cryptoruimte. Commentaar.

Ethereum en Bitcoin zijn fundamenteel verschillend. Ethereum wil een wereldwijde supercomputer zijn die de basis vormt van een gedecentraliseerde en getinte wereld. Bitcoin daarentegen streeft ernaar de meest gedecentraliseerde, censuurbestendige en neutrale activa te zijn die de mensheid ooit heeft gezien.

Welke visie geloofwaardiger lijkt, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Vanuit het oogpunt van een belegger betekenen decentralisatie en censuurbestendigheid alleen echter niet dat een activum het hoogste rendement belooft.

Integendeel, upgrades van de Bitcoin-code kunnen slechts zeer langzaam worden doorgevoerd en BTC heeft als activa geen directe waardestijging door verbrandingsmechanismen, logboekinkomsten en dergelijke. Bovendien is het proof-of-work (PoW) consensusmechanisme van de BTC-blockchain extreem energie- en kostenintensief, wat betekent dat miners voortdurend BTC moeten verkopen om hun kosten te dekken.

In crypto-lingo verwijst de term "flipping" naar het idee dat de marktkapitalisatie van Ethereum ooit die van Bitcoin zal overtreffen. Hieronder leg ik uit waarom ik van dit idee overtuigd ben.

1 Ethereum: een betere investering dan Bitcoin?

Het Ethereum ecosysteem heeft meer ontwikkelaars, meer transacties, meer gebruikers en meer gedecentraliseerde apps (dApps) dan enig ander blockchain ecosysteem in de cryptowereld. Bovendien is Ethereum, het oudste en meest gedecentraliseerde platform voor slimme contracten, de blockchain waarvoor gebruikers momenteel veruit het meeste geld betalen.

In plaats van het energie- en kostenintensieve Proof of Work-consensusmechanisme, vertrouwt ETH op Proof of Stake (PoS) om zijn blockchain te beveiligen. Eenvoudig gezegd betekent dit dat validators, ook bekend als stakers, kapitaal in de vorm van ETH moeten storten als bewijs ("Proof of Stake") in een smart contract om transacties op de Ethereum Blockchain te mogen valideren. In ruil daarvoor ontvangen zij een deel van de netwerkkosten van de Ethereum Blockchain.

2 Ethereum is energie-efficiënter

Het hoge stroomverbruik van Bitcoin is voortdurend bekritiseerd. Door het gedecentraliseerde karakter van mijnbouw is het moeilijk te bepalen hoe hoog de werkelijke CO₂-uitstoot van Bitcoin-mijnbouw is. Dit weerhoudt regelgevers over de hele wereld er echter niet van om steeds harder op te treden tegen op proof-of-work gebaseerde cryptocurrencies.

In China is mijnbouw bijvoorbeeld al volledig verboden en in Europa - sinds kort ook in de VS - staan de autoriteiten steeds kritischer tegenover energie-intensieve werkwijzen. Als iemand die de cryptoruimte sinds 2016 volgt, ben ik me er terdege van bewust dat mijnbouw ook zou kunnen gebeuren met schone energiebronnen of zelfs overtollige energie die helpt om hernieuwbare energiebronnen levensvatbaarder te maken.

Toch betwijfel ik of de regeringen dit op tijd zullen beseffen. In een wereld waarin energie steeds schaarser wordt en de bezorgdheid over klimaatverandering toeneemt, geloof ik daarom niet dat PoW cryptocurrencies zoals Bitcoin een gemakkelijke toekomst tegemoet gaan.

Ethereum daarentegen heeft zijn energieverbruik met meer dan 99% kunnen verminderen door met succes over te schakelen op PoS. Vooral voor institutionele beleggers, die hun investeringen steeds meer moeten aanpassen aan ESG-richtlijnen, is dit een uiterst positieve ontwikkeling die toekomstige investeringen in ETH moet veiligstellen.

3 Institutionele beleggers houden van inzetten

Een andere reden waarom voornamelijk institutionele beleggers Ethereum op lange termijn waarschijnlijk zullen verkiezen boven een belegging in Bitcoin is Staking. Met een investering in Ethereum ontvangen ze, in tegenstelling tot Bitcoin, een soort dividend (staking rewards) en investeren ze tegelijkertijd in de adoptie van een van de meest innovatieve en snelst groeiende blockchain ecosystemen (dApps, NFT's, DeFi ...).

Veel fondsen hadden in voorgaande jaren grondstoffen als goud of zilver vermeden omdat ze geen dividend opleverden - hetzelfde geldt voor Bitcoin, maar niet voor Ethereum sinds de Merge.

Het verschil tussen inzetrendementen en dividenden is dat ze algoritmisch worden gegenereerd en gegarandeerd zolang het netwerk overleeft. Institutionele beleggers kunnen de fundamentele waarde van Ethereum dus gemakkelijker inschatten dan bij Bitcoin, onder meer dankzij staking en de EIP-1559-upgrade. Ethereum zou daarom in de toekomst gemakkelijker in de bestaande portefeuilles van institutionele beleggers moeten kunnen worden geïntegreerd dan BTC.

4. ethereum heeft een lagere inflatie dan bitcoin.

Door over te schakelen op PoS is de ETH-inflatie gedaald van 3,8 procent naar slechts 0,21 procent - een vermindering van meer dan 94 procentpunten.

Dat komt omdat Ethereum door de samenvoeging zijn miners niet langer hoeft te betalen om transacties op het netwerk te valideren. Als gevolg daarvan heeft de Ethereum Blockchain in feite zijn duurste werknemers ontslagen en hen vervangen door nieuwe, efficiëntere "staking officers" wier salarissen een stuk lager liggen. Deze verandering is vergelijkbaar met het effect van drie Bitcoin-halveringen! Wat Bitcoin in 12 jaar heeft bereikt door te halveren, heeft Ethereum in één klap bereikt door de samenvoeging.

5. EIP-1559 upgrade geeft ETH-vleugels

Een andere factor die ertoe bijdraagt dat de inflatie van Ethereum blijft dalen, is de EIP-1559 upgrade. De EIP-1559 "verbrandt" algoritmisch een bepaald deel van alle in ETH betaalde transactiekosten. In gewone taal betekent dit dat voor elke transactie binnen het Ethereum-netwerk de voorraad ETH wordt verminderd. Alleen al vorig jaar heeft de upgrade van EIP-1559 het aantal nieuwe ETH met meer dan 2.330.000 verminderd - wat neerkomt op ongeveer 3,2 miljard dollar.

In wezen werkt het EIP-1559 dus als een aandeleninkoop in een bedrijf. In een haussemarkt kan de toegenomen activiteit op het Ethereum-netwerk dus bijdragen tot een extra vermindering van het aanbod van Ether en kan de toegenomen vraag leiden tot een hogere prijsstijging dan Bitcoin.

In een dalende markt heeft EIP-1559 minder impact omdat er minder transacties op het Ethereum netwerk worden gedaan. Het helpt echter wel om de hoeveelheid Ether in omloop te verminderen.

Ook dit heeft een vergelijkbaar effect als aandeleninkopen, die de markt in slechte tijden ondersteunen en in goede tijden stimuleren.

Een van de belangrijkste redenen waarom de S&P 500 index het de afgelopen twee decennia beter heeft gedaan dan alle andere indices, is het terugkopen van aandelen. Elk jaar daalt het aantal uitstaande aandelen in de S&P 500, en dat zorgt ervoor dat aandeleninkopen de koersen geleidelijk opdrijven. Hoe hoger de waarde van de S&P 500 index (de waarde van de aandelen is gestegen door de winst), hoe meer er wordt ingekocht. In principe is dit hetzelfde mechanisme als bij Ethereum.

ETH is als een tech aandeel met aandeleninkoop

Ethereum heeft dankzij de EIP-1559 upgrade dezelfde kenmerken als een snelgroeiend tech-aandeel met aandeleninkoop. Dit komt omdat Ethereum-beleggers in staat worden gesteld te investeren in opkomende sectoren zoals NFT's, DeFi en blockchain gaming, terwijl het mechanisme van EIP-1559 de prijs van ETH kan beïnvloeden zoals gestage aandeleninkoop.

Het verschil tussen Ethereum en een normaal aandeel is echter dat er geen manier is om de hoeveelheid nieuwe ETH in omloop plotseling te verhogen. Bedrijven daarentegen kunnen altijd nieuwe aandelen uitgeven via kapitaalverhogingen. Ethereum kan dit niet zo plotseling doen. Bijgevolg wordt de markt voor ETH na verloop van tijd een eenzijdige markt, waar meer transacties leiden tot meer "verbrande" ETH, wat op zijn beurt leidt tot een daling van het aanbod van ETH, waardoor de prijs kan stijgen terwijl de vraag naar ETH-gelijk blijft of toeneemt.

6. Ether profiteert rechtstreeks van de invoering van laag 2

Een andere niet te onderschatten factor is de toenemende adoptie van Ethereum Layer 2 netwerken (ETH-L2's) zoals Arbitrum, Optimism en dergelijke, die de waarde van ETH rechtstreeks beïnvloedt. De waarde van een enkel ETH-token groeit immers rechtstreeks door de invoering van Layer 2-netwerken, aangezien zij een deel van hun protocolinkomsten in Ether moeten betalen voor de beveiliging van hun netwerk.

Elke transactie op ETH-L2's verhoogt dus de waarde van ETH. In totaal zijn ETH-L2's nu verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van alle transacties binnen het Ethereum-ecosysteem - en de trend stijgt.  Op Uniswap, de grootste gedecentraliseerde beurs van Ethereum, was het handelsvolume op de L2's Arbitrum en Optimism aan het begin van het jaar slechts 1-3 procent. Inmiddels is het iets minder dan 7 procent van het totale handelsvolume.

Bovendien is het aantal gebruikers op de Ethereum L2's Optimism en Arbitrum alleen al sinds begin 2022 meer dan vervijfvoudigd. Ook hier wijst de trend omhoog.

Ethereum 183 miljoen gebruikers tot 204 miljoen.

Optimisme 150.000 gebruikers tot 1,4 miljoen.

Arbitrum 330.000 gebruikers tot 1,2 miljoen.

In tegenstelling tot Bitcoin profiteert Ethereum dus bovendien van een steeds sneller groeiend ecosysteem waarvan de adoptiefase nog in de kinderschoenen staat. Als de vraag naar schaalbare en veilige netwerken voor DeFi, NFT's en andere blockchaintoepassingen tijdens de volgende bull run weer aantrekt, zou Ethereum wel eens een van de belangrijkste begunstigden van blockchainprojecten kunnen zijn.

7. Ethereum is de grootste Layer 1 blockchain

Ethereum is verreweg het grootste blockchainnetwerk in de cryptoruimte. De smart contracts van ETH en zijn laag 2 netwerken (TVL) zijn momenteel goed voor 62 procent van het totale kapitaal van alle smart contract platforms. Ethereum draagt met 31,4 miljard US-dollar het leeuwendeel van de TVL bij, terwijl de overige L2-netwerken ongeveer 4,8 miljard US-dollar bijdragen.

De Binance Smart Chain (BSC), het tweede grootste platform voor slimme contracten na TVL, komt op slechts 5,31 miljard dollar en het Bitcoin Lightning Network op 100 miljoen dollar. Een ander niet te onderschatten voordeel van Ethereum ten opzichte van andere blockchainnetwerken is het enorm grote aantal ontwikkelaars.

Het ETH-ecosysteem heeft bijna hetzelfde aantal wekelijks actieve ontwikkelaars als de volgende vier grootste blockchains samen. Bovendien is de dominantie van Ethereum met 10 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

8. Ethereum is nu al meer gedecentraliseerd dan Bitcoin.

Mijn laatste, en waarschijnlijk meest controversiële argument voor veel Bitcoin-aanhangers, is dat Ethereum meer gedecentraliseerd is dan Bitcoin. De Merge heeft de toegangsdrempel voor de gemiddelde persoon die wil deelnemen aan de beveiliging van het Ethereum-netwerk drastisch verlaagd. Sinds de Merge hoeft iedereen die actief wil deelnemen aan de decentralisatie van de Ethereum Blockchain niet eerst duizenden US-dollars uit te geven aan hardware en energiekosten, maar heeft hij alleen een laptop en wat ETH nodig.

Hoewel je in totaal 32 ETH nodig hebt om je eigen staking validator op te zetten, bieden gedecentraliseerde liquid staking providers ook kleine beleggers de mogelijkheid om direct deel te nemen aan Ethereum staking. In principe is het aan elk individueel lid van de Ethereum-gemeenschap om ervoor te zorgen dat individuele entiteiten die staken niet te machtig worden. U kunt hier meer lezen over dit onderwerp.

Momenteel bezitten de vier grootste aanbieders van inzetten bijna 60 procent van alle ingezette ETH. 30,31 procent hiervan is momenteel in handen van het DeFi protocol Lido (LDO). Nog eens 26,52 procent kan worden toegeschreven aan de drie gecentraliseerde beurzen Binance (5,22 procent), Coinbase (12,68 procent) en Kraken (8,62 procent).

Lido Finance is meer gedecentraliseerd dan een mijnpool

Op het eerste gezicht lijkt deze verdeling nogal gecentraliseerd en vooral de 30,31 procent van Lido Finance stuit de voorstanders van decentralisatie tegen de borst. De meesten vergeten echter dat aanbieders van liquide middelen geen afzonderlijke entiteiten zijn zoals cryptobeurzen. Aanbieders zoals Lido Finance verbergen, net als bitcoin mining pools, niet één entiteit, maar een marktplaats voor staking, waaraan in het geval van Lido Finance momenteel 30 verschillende validators deelnemen.

In vergelijking met exploitanten van Bitcoin mining pools kan Lido Finance echter niet beslissen welke blokken de exploitanten van de onderliggende knooppunten mijnen. Bovendien kan Lido niet zomaar zijn validators ontslaan of hun geklokte kapitaal in beslag nemen.

Aanbieders van liquiditeiten zoals RocketPool of Lido Finance zijn dus veel meer gedecentraliseerd dan men eerder zou denken. Ook de bewering van de SEC dat een grote meerderheid van de transacties op het Ethereum-netwerk wordt gevalideerd door in de VS gevestigde validators is onhoudbaar. Hoewel het waar is dat zowel de cryptobeurs Coinbase als Kraken hun hoofdkantoor in de VS hebben, geldt dit zeker niet voor Lido en zijn validators. De meeste validators van Lido bevinden zich in Duitsland. Bovendien bevindt niet meer dan 13,1 procent van Lido's ETH-validators zich in één land. De geografische spreiding van de Lido-validatoren is dus zeer gedecentraliseerd.

Om deze redenen overschat de cryptogemeenschap de macht die Lido momenteel heeft over node-exploitanten en onderschat zij de macht die ETH-houders en de Ethereum-gemeenschap hebben over het Lido-protocol. Als u meer wilt lezen over Lido Finance, bekijk dan dit bericht.

Conclusie

Momenteel kan niemand zeggen wanneer de macro-economische situatie in de wereld ten goede zal veranderen. Maar als dat gebeurt, denk ik dat het zeer waarschijnlijk is dat vooral Ethereum enorm zal profiteren en op lange termijn Bitcoin zal vervangen als de nummer één cryptoruimte.

Ondanks de berenmarkt is Ethereum nog steeds het meest dynamische blockchain-ecosysteem, met de meeste gebruikers, de meeste ontwikkelaars en het grootste aantal toepassingen in de hele cryptoruimte.

De succesvolle overgang naar Proof of Stake heeft aangetoond dat de ETH-ontwikkelaarsgemeenschap zeer complexe upgrades kan uitvoeren. Het is een teken dat Ethereum door kan gaan met zijn ambitieuze roadmap om de top dog van smart contract platforms te blijven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven