Nieuws - Waarom DeFi projecten hun eigen stablecoins creëren

Door Ted Maas

Waarom DeFi projecten hun eigen stablecoins creëren

Tether (ERC-20) (USDT)
DeFi
Satbel coin, Tether, USDT, DEFI

Een nieuwe marktontwikkeling in Decentralised Finance (DeFi) wil de stablecoin-industrie opschudden - dit is wat erachter zit.

Gecentraliseerde stablecoin-projecten, uitgegeven door bepaalde bedrijven, domineren al jaren de handel in cryptocurrency's in de DeFi ruimte. Of je nu tokens uitwisselt op Uniswap, een lening afsluit met Aave of een leveraged trade uitvoert via dYdX - bijna niets werkt in DeFi zonder stablecoins zoals Tether (USDT) of USD Coin (USDC).

Sinds 1 januari 2021 is de marktkapitalisatie van stablecoins in DeFi-protocollen gestegen van ongeveer 20 miljard dollar naar meer dan 90 miljard dollar nu (+360 procent). Het grootste deel van deze groei is toe te schrijven aan de stablecoins USDT, USDC en Binance USD (BUSD). Samen zijn ze verantwoordelijk voor bijna 90 procent van de totale stablecoin marktkapitalisatie in DeFi.

1. USD munt (USDC) - 36,88 miljard US dollar.

2. Tether (USDT) - 28,21 miljard US dollar.

3. Binance USD (BUSD) - 14,89 miljard US dollar.

 

Wat zijn protocol-owned stablecoins?

In de afgelopen jaren is het risico dat aan een dergelijke centralisatie verbonden is, onderschat. Hoe gedecentraliseerd is het DeFi ecosysteem werkelijk als de belangrijkste stablecoins in handen zijn van een paar grote bedrijven?

Het verbod op cryptomixer Tornado Cash toonde onlangs aan hoe machtig stablecoin-bedrijven kunnen zijn in DeFi. Kort nadat de VS Tornado Cash verbood, bevroor Circle, het bedrijf achter USDC, alle USDC die ooit interactie hadden gehad met Tornado Cash. Dit resulteerde in duizenden meestal onschuldige gebruikers die hun USDC-tokens niet konden overdragen zonder waarschuwing.

Vooral in het geval van DeFi-protocollen of zogenaamd gedecentraliseerde stablecoins die sterk afhankelijk zijn van gecentraliseerde stablecoins, kan men zich dus afvragen hoe gedecentraliseerd ze werkelijk zijn. In het licht van deze ontwikkelingen hebben steeds meer DeFi projecten de afgelopen maanden gekeken hoe ze hun afhankelijkheid van stablecoins zoals USDC of USDT kunnen verminderen. Dit heeft geleid tot de opkomst van zogenaamde protocol-owned stablecoins. Dit zijn dus stablecoins gecreëerd door DeFi projecten die normaal andere producten of diensten in DeFi aanbieden (token swaps, uitlenen...).

 

Aave en Curve lanceren stablecoins

Een goed voorbeeld van protocol-owned stablecoins zijn GHO en crvUSD van de twee DeFi stalwarts Aave en Curve. Beide gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO's) van de DeFi-projecten hebben pas onlangs aangekondigd dat zij protocol-owned stablecoins willen lanceren. Beide projecten zijn gewoonlijk gewijd aan andere taken binnen het DeFi ecosysteem. Curve is een gedecentraliseerde beurs (DEX) en Aave is een DeFi leenprotocol. De release van een protocol-eigen stablecoin is dus nieuw terrein voor beide protocollen. Zowel de stablecoin van Aave (GHO) als de stablecoin van Curve (crvUSD) zullen over-gecollateraliseerde stablecoins zijn, vergelijkbaar met DAI van MakerDAO. Wat betekent dit?

In tegenstelling tot gecentraliseerde stablecoins zoals Circle's USDC of Tether's USDT, die worden gedekt door hard geld en activa, zal de waarde van crvUSD en GHO worden gedekt door gedeponeerde cryptocurrencies. Dit soort stablecoins worden over-collateralised stablecoins genoemd. Dit komt omdat hun totale waarde aanzienlijk hoger is dan de waarde van de crvUSD- of GHO-tokens in omloop. Wanneer de twee protocol-owned stablecoins precies op de markt zullen komen en hoe ze uiteindelijk de token-eigenschappen (tokenomics) van AAVE en CRV zullen beïnvloeden, is momenteel onduidelijk.

 

Waarom DeFi projecten hun eigen stablecoins willen

Aan de ene kant willen deFi projecten, met hun eigen stablecoins, hun afhankelijkheid van gecentraliseerde stablecoin providers verminderen. Anderzijds kunnen deFi protocollen, door hun eigen stablecoin uit te geven, deelnemen aan een markt die de laatste jaren enorm is gegroeid.

 

Nadelen van USDT, USDC en Co. voor DeFi

Afhankelijkheid van gecentraliseerde stablecoins zoals USDT of BUSD is uiterst gevaarlijk voor DeFi, omdat ze bevroren kunnen worden. Centrale stablecoin providers zoals Binance of Circle hebben dus immense macht en kunnen theoretisch in hun eentje hele DeFi protocollen neerhalen. De afhankelijkheid van deze stablecoins maakt daarom een groot deel van de DeFi-wereld enorm kwetsbaar voor censuur. Als Circle bijvoorbeeld in de problemen komt met de autoriteiten of bepaalde reserves voor de stablecoin USDC worden in beslag genomen of gestolen, kan dit leiden tot de ineenstorting van hele DeFi ecosystemen, omdat er plotseling geen reserves meer zijn voor de smart contracts van DeFi protocollen.

 

Voordelen van stablecoins zoals crvUSD en GHO.

Door af te stappen van gecentraliseerde stablecoins, kunnen protocollen een hoger niveau van veiligheid en decentralisatie bereiken. Bovendien, afhankelijk van hoe een DeFi protocol zijn eigen stablecoin ontwerpt, kan ook de tokenomics van het project worden verbeterd. Curve zou crvUSD bijvoorbeeld kunnen gebruiken om meer liquiditeit op zijn platform te bieden door gebruikers toe te staan hun bestaande liquiditeitsposities op Curve te gebruiken als reserves om crvUSD te genereren, wat rechtstreeks ten goede zou komen aan Curve's CRV-token.

 

Conclusie

Uiteindelijk kunnen deFi projecten met hun eigen stablecoins dus niet alleen de censuurbestendigheid van hun protocollen verhogen, maar ze ook op een nuttige manier in hun protocollen integreren. Stablecoins zijn momenteel goed voor ongeveer 14 procent van de totale marktkapitalisatie van cryptocurrencies. Het is waarschijnlijk dat de stablecoin-industrie zal blijven groeien naarmate zowel de digitalisering van ons financiële systeem als de crypto-industrie en het DeFi ecosysteem aan momentum blijven winnen. Voor DeFi projecten kan een protocol-eigen stablecoin daarom zinvol zijn, niet alleen om redenen van decentralisatie, maar ook voor de verdere ontwikkeling van hun eigen platformen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven