Nieuws - Waarom Bitcoin kan stijgen tot een miljoen US dollar
Door
De prijs van de Bitcoin lijkt onvoorspelbaar. Een natuurkundige beweert echter een formule te hebben gevonden volgens welke de cryptocurrency voorbestemd is om tot een miljoen dollar te stijgen.
Soms kun je je alleen maar verbazen over wiskundige correlaties. Waarom er geen groter dier kan zijn dan de blauwe vinvis, waarom King Kong zijn eigen gewicht niet kon dragen, of de relatie tussen de omlooptijd van een planeet en zijn afstand tot de zon: dit kan allemaal worden verklaard met behulp van machtswetten, zonder empirisch bewijs, alleen de kracht van de logica. Zo'n schema kan ook worden toegepast op Bitcoin. Met grote beloftes: Als de theorie waar blijkt te zijn, zou een Bitcoin over tien jaar een miljoen dollar waard moeten zijn. Hoe realistisch is de voorspelling van de Bitcoin-prijs?
Weersvoorspellingen laten je graag in de regen staan. Klimaatverandering in de komende jaren kan daarentegen vrij nauwkeurig worden berekend. Volgens natuurkundige Giovanni Santostasi zou de situatie vergelijkbaar moeten zijn met Bitcoin. Een paar jaar geleden publiceerde hij de theorie dat de waardeontwikkeling voorspeld kan worden met behulp van machtswetten. Het model staat momenteel weer volop in de belangstelling. Volgens Santostasi is het momenteel duidelijk "dat BTC zijn gedrag volgens de machtswetten voortzet met een vergelijkbare exponent".
Achteraf gezien is het model de afgelopen 15 jaar "angstaanjagend accuraat" geweest, zegt YouTuber Andrei Jikh in een video met meer dan 300.000 views. Bitcoin volgt "een specifiek wiskundig model", legt hij uit. De prijsontwikkeling past perfect in dit model. Als je kijkt naar het verloop tot nu toe, dan is de prijs precies ingekaderd tussen weerstanden en steunpunten. Kleine schommelingen, zoals wanneer het regent ook al laat de weerapp stralende zon zien, zijn uitgesloten: Op de lange termijn lijkt het patroon te kloppen.
Bron: Reddit
Als je verder gaat, ontkom je er niet aan dat Bitcoin naar steeds nieuwe hoogtepunten klimt. De eerste sprongen zijn nog relatief gematigd. Halverwege volgend jaar zou de prijs ergens tussen de 150.000 en 200.000 Amerikaanse dollar moeten liggen. Dat is nog steeds ongeveer drie keer de huidige waarde. Maar niets vergeleken met het vooruitzicht over iets minder dan tien jaar. In 2033, in juli om precies te zijn, zou Bitcoin "op een miljoen dollar moeten staan", zegt Giovanni Santostasi in een interview met Andrei Jikh.
En zonder alternatieve zekerheid. Als je het model op de proef stelt, lijkt hij daar goede redenen voor te hebben. Van nul naar één, op naar tien, honderd dollar, duizend: het "concept van schaal" heeft tot nu toe gewerkt, Bitcoin volgt het patroon dat "95 procent" correct is, volgens Santostasi. Geen enkele andere activa, zegt hij, kan zo correct worden berekend als Bitcoin. Maar is dat genoeg om het over te zetten naar de toekomst?
Als je patronen wilt zien, zul je ze vinden. Vooral als de tijdsperiode zo kort is als bij Bitcoin: 15 jaar aan gegevens. Genoeg om als sjabloon te gebruiken, maar niet genoeg om voorspellingen te doen. Volgens Santostasi kan het feit dat goud en de S&P 500 niet dezelfde regelmatigheden vertoonden als Bitcoin ook te maken hebben met het feit dat ze over langere perioden zijn geanalyseerd: 35 en 70 jaar.
Hoe voorzichtig je moet zijn met zulke modellen blijkt wel uit een ander model dat veel gebruikt wordt - en jammerlijk gefaald heeft ondanks verschillende reddingspogingen: het stock-to-flow-model. Het plaatst de waardestijging in een oorzakelijk verband met het constante aanbodtekort, dat wordt geprogrammeerd door de terugkerende halvingen. Als het model correct zou zijn, zou de Bitcoinprijs tegen het einde van 2021 $100.000 hebben bereikt.
Stock-to-flow is really not looking good now.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) June 21, 2022
I know it's impolite to gloat and all that, but I think financial models that give people a false sense of certainty and predestination that number-will-go-up are harmful and deserve all the mockery they get. https://t.co/hOzHjVb1oq pic.twitter.com/glMKQDfSbU
Santostasi zinspeelt hier indirect op als hij zegt dat zijn methode verschilt "van andere grafieken". De grafiek is "niet lineair", legt de wetenschapper uit: "Het kan exponentieel zijn over een paar jaar, maar het volgt geen duidelijk patroon over tien jaar. Als je een lineaire trend ziet in een logaritmische grafiek, dan heb je te maken met een machtswet, niet met een exponentiële curve". Hij had geen ander model gezien "dat duidelijk dit gedrag van de machtswet laat zien".
De berekening heeft zijn charme, maar ook zijn gebreken. Het interpreteert de prijstrend, die beïnvloed wordt door talloze willekeurige factoren, als vooraf bepaald, of in religieuze termen: voorbestemd. En stelt zichzelf daarmee bloot aan het gevaar de verkeerde conclusie te trekken, door universeel geldige conclusies af te leiden uit individuele gebeurtenissen.
Hoe astronomisch zo'n waardestijging zou zijn, kan worden gevisualiseerd met een rekenvoorbeeld. De hoeveelheid Bitcoin in omloop in 2033, om precies te zijn in juli, is 20.721.052 Bitcoin. Tegen een wisselkoers van één miljoen dollar zou dit resulteren in een marktkapitalisatie van ongeveer 20,7 biljoen dollar. Ongeveer zes biljoen meer dan de huidige marktkapitalisatie van goud. En net tussen het bruto binnenlands product van de grootste economieën ter wereld: China en de VS. En het einde van de weg is nog niet bereikt. Volgens het model zou de prijs over ongeveer 20 jaar op tien miljoen dollar moeten liggen. Met een marktkapitalisatie die dan twee keer zo hoog zou zijn als het bruto binnenlands product van de hele wereld.
Ethereum-uitvinder Vitalik Buterin zei ooit over het stock-to-flow model: "Ik weet dat het onbeleefd is om leedvermaak te hebben, maar ik denk dat financiële modellen die mensen een vals gevoel van veiligheid geven en voorspellen dat de cijfers omhoog zullen gaan, schadelijk zijn en alle spot verdienen die ze krijgen". Ik vraag me af wat hij te zeggen zou hebben over deze voorspellingen?