Nieuws - Waar wachten grote Bitcoin-investeerders op?
Door
Bitcoin breekt records, de markt bloeit, de halving is aanstaande. En de "grote spelers": slapen blijkbaar nog steeds. Vergeleken met eerdere upswings zijn er beduidend minder nieuwe whales. Terwijl er in 2021, toen Bitcoin zijn vorige recordhoogte bereikte, elke dag 4.000 miljonairs bijkwamen, is dat aantal momenteel nog maar de helft. De prijs is enkele duizenden dollars hoger dan de vorige recordhoogte. De redenen hiervoor zijn open voor speculatie. Het fenomeen zou erop kunnen wijzen dat rijke beleggers nog steeds deelnemen aan de rally met de handrem erop. Of dat ze wachten op een sell-off - en dat de koers voorlopig een adempauze neemt.
De whale-populatie stijgt meestal wanneer aandelenkoersen nieuwe hoogtepunten bereiken. Met uitzondering van de huidige opwaartse trend, zoals het analyseplatform Kaiko in een rapport stelt: "Ondanks de recente prijsstijging maken Whale's op de blockchain een langzame terugkeer door".
Volgens Kaiko ligt het aantal "miljonair wallets", dat wil zeggen wallets die Bitcoin hamsteren voor meer dan een miljoen US dollar, momenteel onder de "tweeduizend per dag". En dat is dus opvallend lager dan eerdere cijfers. "Tijdens de laatste bullmarkt bereikten meer dan vierduizend wallets dagelijks de miljoengrens en meer dan tweeduizend wallets tien miljoen dollar," aldus de analyse.
Er waren veel meer Bitcoin miljonairs in 2021 | Bron: Kaiko
De analisten noemen hiervoor verschillende mogelijke redenen. Het is denkbaar dat "nieuw kapitaal nog niet volledig is aangekomen". Dit zou betekenen dat er nog steeds een navenant grote instroom aan zit te komen - met een positief effect op de prijs.
Het is echter ook mogelijk dat Whales "winst nemen" terwijl "Bitcoin nieuwe hoogtepunten bereikt". Dit zou op zijn beurt een indicator zijn dat de vraag onder grote investeerders op korte termijn zou kunnen stagneren en dat de prijs dienovereenkomstig onder druk zou kunnen komen te staan. Een derde, meer alledaags alternatief: Whales slaan hun "holdings op bij depotbanken en niet in persoonlijke portemonnees".
De trend zou ook verband kunnen houden met ETF-registraties. Sinds enkele weken stromen enorme hoeveelheden kapitaal via deze fondsen de markt op en de recordhoogte van de Bitcoin is hier grotendeels aan te danken. De Bitcoin wordt echter bewaard door de aanbieders en niet in persoonlijke portemonnees. Daardoor zouden Kaiko's bevindingen enigszins vertekend kunnen zijn en zou het werkelijke aantal "Bitcoin miljonairs" hoger kunnen zijn.
Volgens Kaiko wijst deze ontwikkeling over het algemeen op meer afwachtend gedrag. Mogelijk een les uit eerdere recordweken, die al snel omsloegen in het tegenovergestelde. "In 2021 was er een enorme instroom van kapitaal omdat allerlei bulls probeerden te profiteren van de crypto hype. Deze keer zullen Whales misschien een voorzichtiger aanpak kiezen en afwachten of de winsten standhouden voordat ze investeren."
Met de recente sterke koersprestaties van Bitcoin is de kans op tegenvallers waarschijnlijk niet kleiner geworden. Er was er bijvoorbeeld één op 5 maart, toen de prijs in één dag met USD 8.000 daalde. Op dit moment lijkt de daling groot. Vergeleken met de vorige maand is de prijs met 25.000 US dollar gestegen.
De Fear and Greed Index, die al weken op "greed" staat, zou ook een voorbode kunnen zijn van een vertraging. Hoewel dit een weerspiegeling is van een over het algemeen positieve stemming op de markt, kan het ook worden geïnterpreteerd als een waarschuwing voor een op handen zijnde correctie. Hoge waarden geven vaak aan dat de markt oververhit zou kunnen zijn. Dit is ook te zien aan de huidige hype rond memecoins.