Nieuws - VS voor internationale crypto-regels

Mike Hesp

Door Mike Hesp

VS voor internationale crypto-regels

Terra Luna (LUNA)
Wet en regelgeving
VS crypto regels

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft kaders voorgesteld om de internationale regels voor de cryptoruimte te handhaven. Het onderzoek naar Terra gaat ook in andere landen door.

Internationale crypto regels: Ministerie van Financiën van de VS publiceert informatieblad

Sinds de Amerikaanse president Joe Biden de regulering van crypto per decreet tot overheidstaak heeft verklaard, draaien de beleidsmolens in Washington. Afgelopen donderdag heeft het ministerie van Financiën de eerste resultaten van zijn werkzaamheden gepresenteerd: Een informatieblad met voorstellen voor samenwerking met de regelgevende instanties van andere staten. Het ministerie van Financiën onder Janet Yellen heeft hier samen met andere Amerikaanse instellingen aan gewerkt. Het resultaat is een kader dat bedoeld is om de ontwikkeling van digitale activa te bevorderen en tegelijkertijd vast te houden aan de "democratische kernwaarden" van de VS. Tegelijkertijd moeten consumenten, beleggers en ondernemingen adequaat worden beschermd en moet het gevaar van witwassen en financiering van terrorisme tot een minimum worden beperkt. Daartoe willen de VS samenwerken met de G7 en de G20. Er moeten gezamenlijk uniforme richtslijnen voor grensoverschrijdende betalingen en digitale betalingsinfrastructuren worden opgesteld. Er is ook samenwerking gepland met een aantal internationale instellingen, zoals de Financial Action Task Force, de Raad voor financiële stabiliteit en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Onderzoekers uit de VS en Zuid-Korea delen Terra-gegevens

Afgezien van het debat over regelgeving, breidt de VS ook de internationale samenwerking in cryptokwesties uit. Zowel in de VS als in Terra's thuisland, Zuid-Korea, lopen onderzoeken tegen degenen die achter de gecrashte stalcoin Terra zitten. Beide landen willen nu samenwerken bij het gerechtelijk onderzoek naar de crash en onderzoeksgegevens uitwisselen. De samenwerkingsovereenkomst is het resultaat van een ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse minister van Justitie Han Dong-Hoon en Amerikaanse financiële rechercheurs op hoog niveau in New York. Vertegenwoordigers van de twee landen zijn op 6 juni overeengekomen samen te werken bij het onderzoek naar financiële misdrijven. Zij bespraken ook uitdrukkelijk de zaak Terra. Terwijl Zuid-Korea onderzoek doet naar fraude, onderzoekt de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de marketing van Terra vóór de crash.

Italië pompt miljoenen in de blockchainsector

Ondertussen heeft in Europa de Italiaanse regering haar geloof in blockchain en de cryptowereld onderstreept. Rome is van plan om projecten die gebruik maken van blockchain, maar ook van kunstmatige intelligentie en het internet der dingen (IoT), met in totaal 45 miljoen euro te steunen. "Wij steunen de investeringen van bedrijven in spitstechnologieën met als doel de modernisering van productiesystemen te bevorderen door middel van steeds beter verbonden, efficiënte, veilige en snelle beheersmodellen", aldus de minister van Economische Ontwikkeling, Giancarlo Giorgetti. De subsidies staan in principe open voor ondernemingen van elke omvang. Zij kunnen worden aangevraagd voor projecten uit een breed scala van economische sectoren.

Crypto-sceptische conferentie gepland in Londen

Terwijl Italië zich zo inzet voor de technologie achter de cryptowereld, broeit er een storm aan de andere kant van het Kanaal. De prominente crypto-criticus Amy Castor nodigt mensen uit voor het Crypto Policy Symposium in Londen op 5 en 6 september - de eerste conferentie die crypto-sceptici een podium biedt. Achter het evenement staan software-ontwikkelaar Stephen Diehl en Martin Walker - hoofd van een management-denktank. Het Crypto Policy Symposium is bedoeld om cryptocritici in staat te stellen een directe uitwisseling met politici aan te gaan. Het doel is om de invloed van cryptolobbygroepen tegen te gaan, die volgens de organisatoren de toon zetten in de politieke discussie over het onderwerp. De conferentie zal bestaan uit een reeks discussiepanels, waarvan sommige via het internet zullen plaatsvinden.

India: massale terugval in handel sinds cryptobelasting

Dat te veel cryptoscepsis desastreuze gevolgen kan hebben voor de industrie, wordt bewezen door het geval van India. Als gevolg van de beperkende cryptowetgeving kelderde het handelsvolume van de meeste Bitcoin-beurzen in het land. De oorzaak: een heffing van 30 procent op alle winsten uit crypto. Daar is onlangs een transactiebelasting van één procent als tweede wet bijgekomen. Uit een klantenenquête van de grote beurs WazirX is gebleken dat de meeste handelaren de juridische situatie verantwoordelijk stellen voor de daling van hun handelsactiviteiten. Zonder een aanpassing van de juridische situatie staat de Indiase crypto-industrie er zo slecht voor. Intussen worden de handelaars gedreven om aanbiedingen uit het buitenland te verhandelen of aanbiedingen die buiten het regelgevend toezichtskader vallen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven