Nieuws - VS sanctioneert cryptowallets van Russische neonazi's

Mike Hesp

Door Mike Hesp

VS sanctioneert cryptowallets van Russische neonazi's

Vijf wallet-adressen op de zwarte lijst

Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert vijf adressen van Russische neonazi's. Zij zouden onder meer oorlogsmisdaden hebben begaan in Oekraïne.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft afgelopen donderdag 15 september nieuwe sancties gepubliceerd tegen 22 Russische functionarissen en twee organisaties. De autoriteit zet onder meer vijf wallet-adressen op de zwarte lijst. De digitale portemonnees zouden verbonden zijn met de "Task Force Rusich", een paramilitaire neonazimilitie die aan Russische zijde vecht in de oorlog in Oekraïne. De sancties betreffen twee Bitcoin- en Ethereum-adressen en een Tether-wallet.

"De Verenigde Staten zullen krachtig blijven optreden om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn oorlogsmisdaden, wreedheden en daden van agressie", zei minister van Financiën Janet L. Yellen in de persverklaring.

Rusich zou actief hebben deelgenomen aan gevechtsoperaties als onderdeel van de beruchte huurlingenmacht Wagner in Oekraïne rond de miljoenenstad Kharkiv. De leiding rond Alexey Milchakov en Yan Petrovskiy wordt onder meer beschuldigd van ontheiliging van lijken en marteling van krijgsgevangenen.

Zoals het Amerikaanse analysebedrijf Chainalysis eind juli in een rapport stelde, had Rusich sinds het begin van de oorlog "duizenden Amerikaanse dollars aan cryptodonaties" ontvangen via verschillende sociale media-accounts.

In het algemeen brachten pro-Russische milities en propagandasites ongeveer 2,2 miljoen dollar op. De meeste organisaties investeerden het geld in militair materieel. Chainalysis vertelde echter dat het onduidelijk was hoe en vooral waar het materiaal precies werd aangekocht.

Oekraïne koopt drones met cryptodonaties

Sinds het uitbreken van de oorlog heeft Oekraïne ook een toevloed van cryptodonaties gezien. Zoals Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister voor Informatica, in augustus verklaarde, had het land alleen al uit het NGO-project "AidForUkraine" 54,6 miljoen dollar ontvangen. Daarmee werden onder meer verkenningsdrones, gepantserde vesten en computertechnologie gefinancierd. In het algemeen is de bereidheid om te doneren echter sterk afgenomen, vertelde Michael Chobanian, CEO van de Oekraïense cryptobeurs Kuna..

Na terreinverlies is sinds begin september in Oost-Oekraïne een tegenoffensief van Kiev aan de gang. Volgens president Zelenski is meer dan 6.000 vierkante kilometer heroverd op de Russische bezetters. Tijdens de bevrijdingsoperaties vonden Oekraïense onderzoekers in totaal 433 graven in een bos in het stadje Isyum bij de metropool Kharkiv. Opgravingen zijn momenteel aan de gang. Kiev spreekt van Russische oorlogsmisdaden, het Kremlin verwerpt de beschuldigingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven