Nieuws - VS: inflatie daalt langzamer dan verwacht tot 8,2 procent

Sam Fröling

Door Sam Fröling

VS: inflatie daalt langzamer dan verwacht tot 8,2 procent

Wereldeconomie
Investeren
inflatie, dalen, Vs

De inflatie in de VS daalt slechts tot 8,2% en ligt daarmee net boven de verwachtingen van de marktdeskundigen.

Vandaag, 13 oktober, publiceerde het Amerikaanse Federale Bureau voor de Statistiek de langverwachte inflatiecijfers voor de maand september. Volgens deze cijfers bedraagt de inflatie op jaarbasis in de Verenigde Staten 8,2 procent. Deskundigen hadden een percentage van 8,1 procent verwacht. Dit betekent dat de inflatie verder daalt ten opzichte van de vorige maand.

Zet de Fed zijn monetaire beleid voort?

In augustus daalde de inflatie eerder tot 8,3%, maar minder dan verwacht. Ook deze keer daalt de inflatie minder dan voorspeld. Dit betekent dat het strakke monetaire beleid van de Fed waarschijnlijk zal worden voortgezet. De marktconsensus voor een renteverhoging is momenteel 0,75. De Federal Reserve neemt het eigenlijke besluit over het belangrijkste rentetarief op 2 november.

Fed wil vasthouden aan de rentekoers

Onlangs nog waarschuwde de VN de Fed voor verdere renteverhogingen vanwege de verslechterende wereldwijde economische situatie. Uit de notulen van de Fed-vergadering van september, die gisteren werden gepubliceerd, bleek echter dat de centrale bank in principe wil vasthouden aan de strikte rentekoers. Sommige leden hadden in de notulen niettemin opgemerkt dat "eventuele aanpassingen in geval van toenemende economische onzekerheid belangrijk zouden zijn om ongunstige effecten op de economische vooruitzichten te verzachten".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven