Nieuws - VS glijdt af naar recessie - Wat dit betekent voor crypto?
Nadat de economische productie van de VS voor de tweede maal op rij is gedaald, verkeert het land in een recessie.
De Amerikaanse economie krimpt voor het tweede jaar op rij. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Bureau of Economic Analysis (BEA). Na een economische achteruitgang van 1,6 procent in het eerste kwartaal is het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal opnieuw met 0,9 procent gedaald. Per definitie bevindt de VS zich dus in een recessie.
De BEA verklaart het dalende BBP met lagere voorraden en investeringen in bedrijven. Bovendien zouden lagere overheidsuitgaven en investeringen in vaste activa in woningen het effect hebben versterkt. Anderzijds zijn de uitvoer en de persoonlijke consumptieve bestedingen toegenomen, maar deze konden de algemene achteruitgang niet compenseren.
Intussen zien deskundigen ook het monetaire beleid van de Federal Reserve (Fed) als een reden voor de economische vertraging. De Amerikaanse centrale bank had een renteomslag in verschillende stappen aangekondigd wegens de inflatie. Onlangs heeft de Fed het belangrijkste rentetarief enkele dagen geleden met 0,75 procent verhoogd. De marge ligt nu tussen 2,25 en 2,5 procent.
Aan het begin van de week had de Amerikaanse president Joe Biden in de aanloop naar de bekendmaking van de economische cijfers getracht de resultaten in perspectief te plaatsen. Na het rentebesluit bagatelliseerde Fed-voorzitter Jerome Powell ook de recessievrees. Verwijzend naar de kracht van de arbeidsmarkt, zei hij, worden de VS niet bedreigd door een economische neergang. Tegelijkertijd voorspelde de 69-jarige een basisrente van maximaal 3,5 procent tegen het einde van het jaar.
Ondertussen is de cryptomarkt niet onder de indruk van de Amerikaanse economische neergang. De marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies steeg vannacht met 4 procent tot nu 1,14 biljoen US dollar.
Bank of America, één van de grootste banken in de VS, zag in april al de dreigende "recessieschok" als aanjager voor de cryptomarkt. Michael Hartnett, hoofdbeleggingsstrateeg, schreef in een toelichting aan zijn klanten dat cash, volatiliteit, grondstoffen en cryptocurrencies beter zouden kunnen presteren dan obligaties en aandelen.