Nieuws - Vrouw veroordeeld voor het witwassen van BTC

Door Luc Vesters

Vrouw veroordeeld voor het witwassen van BTC

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Vrouw veroordeeld voor het witwassen van BTC

Na een vijf jaar durend onderzoek is Jian Wen (42) schuldig bevonden door een jury in Londen in verband met de grootste zaak van Bitcoin-geld witwassen in de Britse geschiedenis. Volgens de Metropolitan Police zou ze zelf direct betrokken zijn geweest bij het witwassen van 150 BTC.

Rechercheurs hebben haar zaak gekoppeld aan een veel grotere zaak die voorlopig werd afgerond nadat de politie 61.000 Bitcoin in beslag had genomen. De waarde van deze in beslag genomen BTC is momenteel ongeveer vier miljard Amerikaanse dollar.

Volgens de Britse Crown Prosecution Service hielp Jian Wen bij het verbergen van de herkomst van de Bitcoin die tussen 2014 en 2017 werd gestolen van bijna 130.000 Chinese investeerders.

Tijdens het proces werd ook onthuld dat de Britse politie in 2021 al toegang had gekregen tot de 61.000 BTC, zoals gemeld door Reuters. Zij wordt echter niet beschuldigd van het belangrijkste misdrijf, maar een andere vrouw genaamd Qian Zhimin.

Wen zelf ontkende de beschuldiging van het witwassen van BTC en verklaarde dat ze geen kennis had van de criminele achtergrond. Het criminele meesterbrein Zhimin vluchtte in 2020 naar het Verenigd Koninkrijk en is sindsdien verdwenen.

De rechtbank kwam echter tot andere conclusies. Blijkbaar regelde Jian Wen zelf de bewegingen en betalingen van Bitcoin en was ze goed op de hoogte van de BTC-oplichting in China.

De Britse politie ontdekte ook dat ze voor tientallen miljoenen euro's verschillende Londense eigendommen wilde kopen. Haar ambitieuze plannen werden uiteindelijk een halt toegeroepen omdat ze de herkomst van haar BTC niet kon onderbouwen.

Jian Wen zal nu in april worden veroordeeld voor één aanklacht wegens het witwassen van geld, waaraan ze schuldig werd bevonden in Southwark Crown Court. De jury was het niet eens over twee andere aanklachten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven