Nieuws - Volgens Wall Street-legende: "Ethereum is waardeloze rommel"
Door
De bekende Wall Street-veteraan Peter Brandt heeft op het socialemediaplatform X zijn ongezouten mening over Ethereum gedeeld. In een scherpe reactie schreef hij: “ETH is waardeloze rommel.”
Brandt, die sinds de jaren ’70 actief is in de financiële wereld en wordt beschouwd als een van de meest succesvolle traders ter wereld, reageerde daarmee op een klacht van de crypto-journaliste “Web3 Kristel”.
Kristel uitte haar frustratie over de gebruikservaring van Ethereum. Ze probeerde USDT (Tether) op het Arbitrum-netwerk over te zetten naar USDT op het Ethereum-mainnet, maar stuitte op een veelvoorkomend probleem: gebrek aan ETH om de transactiekosten (gas fees) te betalen.
“Ik heb geen ETH op Arbitrum om de gas fees te betalen. En ik kan mijn USDT op Arbitrum niet omwisselen voor ETH op datzelfde netwerk, omdat ik dus geen ETH heb om het gas voor het omwisselen te betalen. Denken jullie dat dit de manier is om nieuwe gebruikers aan boord te krijgen? Dom systeem, kapot systeem,” schreef ze.
I am currently trying to:
— Kristel (@Web3Kristel) April 13, 2025
-move usdt (on arb) to usdt on (eth mainnet)
-I don't have eth (arb) for gas
-I can't swap my usdt (arb) for eth (arb) gas because I don't have eth to pay for my gas's gas.
DO YOU THINK YOU'RE ONBOARDING ANYONE LIKE THIS?
stupid system, broken system.
De klacht van Kristel raakte een snaar: meer dan 1.300 gebruikers reageerden op haar bericht, veelal met soortgelijke ervaringen.
Ethereum, gelanceerd in 2015, is na Bitcoin de tweede grootste cryptomunt ter wereld, met een koers van ongeveer 1.600 dollar en een marktkapitalisatie van bijna 200 miljard dollar. Toch is het sentiment de laatste tijd negatief. Sinds het hoogtepunt van 4.800 dollar in november 2021, bevindt het project zich in zwaar weer.
Interne verdeeldheid, schandalen en een gebrek aan duidelijke visie zorgen voor onrust. De koers blijft achter bij de concurrentie en gebruikers klagen steeds vaker over de ingewikkelde en omslachtige technologie een belangrijke reden waarom grootschalige adoptie uitblijft.
Toch is er ook een ander geluid: ondanks de kritiek blijft Ethereum voor veel grote instellingen de voorkeurskeuze, juist vanwege de hoge veiligheidsstandaarden. Bedrijven als BlackRock, Visa en Sony maken gebruik van het netwerk om grote hoeveelheden kapitaal te verplaatsen.
De strijd om Ethereum’s toekomst lijkt daarmee nog lang niet gestreden.