Nieuws - VK premier Rishi Sunak heeft een liefde voor Bored Apes

Door Luc Vesters

VK premier Rishi Sunak heeft een liefde voor Bored Apes

Ethereum (ETH)
NFT
Wereldeconomie
Premier Rishi Sunak cryptoliefhebber

Nadat Liz Truss als kortstzittende premier ooit onder turbulente omstandigheden ontslag nam, is Rishi Sunak gekozen als nieuwe partijleider van de Tory-partij. De 42-jarige treedt daarmee aan als de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk.

Is Rishi Sunak rijker dan de Koning?

Sunak werd in 1980 geboren in de zuidelijke kuststad Southampton. Zijn grootouders waren in de jaren zestig vanuit India naar het Verenigd Koninkrijk geëmigreerd. Zijn vader werkt als huisarts en zijn moeder is apotheker. Sunak's ouders stuurden hem naar Winchester College, een elite kostschool in het zuiden van Engeland. De schoolkosten waren meer dan 50.000 euro per jaar.

Aan de universiteit van Oxford studeerde hij politiek, filosofie en economie - een bekend programma onder Britse politici - waarna hij als analist bij Goldman Sachs ging werken. In 2015 maakte hij zijn entree in de politiek.

Hij ontmoette zijn vrouw, Akshata Murthy, op Stanford University terwijl hij daar zijn MBA voltooide. Murthy's vader wordt erkend als een van de rijkste mannen in India. Samen zou het echtpaar volgens de media een fortuin hebben van meer dan 800 miljoen euro - meer dan de Britse monarch koning Charles III.

Bitcoin en Co. in Downing Street

Als voormalig minister van Financiën positioneert Sunak zich als voorstander als het gaat om crypto. Al in de herfst van 2021 was de nieuwe premier positief over CBDC's en legde hij in een video de voordelen uit van digitale centrale bankvaluta, in het bijzonder voor G7-landen. In april van dit jaar verklaarde de 42-jarige zijn voornemen om "van het VK een wereldwijd centrum voor cryptoasset-technologie te maken". Om dat te bereiken zouden stablecoins voornamelijk de prioriteit moeten krijgen om dit als erkend betaalmiddel in het VK te maken. Ze waren ook van plan een soort "sandbox" op te zetten voor financiële marktinfrastructuren om innovatie te stimuleren.

In een aflevering van de podcast "Jimmy's Jobbs" eerder dit jaar, wordt Sunak nog specifieker: Hij laat onder meer weten dat hij een "mandje van cryptocurrencies" de voorkeur geeft boven individuele crypto-activa en meer liefde voor Bored Ape Yacht Club (BAYC) heeft dan de NFT-collecties CryptoPunks.

Politieke onrust in het VK

Wat we precies kunnen verwachten van Sunak als premier is verre van zeker: er is geen klassiek verkiezingsprogramma, Sunak is uiteindelijk benoemd door zijn Tory partijgenoten.

De oppositiepartij onder leiding van Keir Starmer roept tot nieuwe algemene verkiezingen. In het Verenigd Koninkrijk worden over het algemeen om de vijf jaar algemene verkiezingen gehouden. Volgens de Dissolution and Convocation of Parliament Act 2022 heeft echter alleen het staatshoofd de bevoegdheid om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

In dit geval is het echter waarschijnlijk in het eigen belang van de Conservatieve partij om vervroegde verkiezingen te blokkeren - de huidige cijfers over de populariteit van politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk laten de Tories niet in een goed daglicht staan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven