Nieuws - Vitalik Buterin: "Zonder deze drie verbeteringen zal Ethereum falen"

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Vitalik Buterin: "Zonder deze drie verbeteringen zal Ethereum falen"

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Vitalik Buterin: "Zonder deze drie verbeteringen zal Ethereum falen"

L2-schalen, betere wallets en meer privacy: volgens Vitalik Buterin zijn deze drie punten cruciaal voor de toekomst van Ethereum.

Ethereum heeft zich sinds de lancering in 2015 gevestigd als steunpilaar binnen de cryptowereld en blockchain ecosysteem. Het smart-contract platform heeft het grootste DeFi en NFT ecosysteem en heeft de meest actieve ontwikkelaars in de gehele cryptomarkt. Toch kampt Ethereum, acht jaar na de lancering, nog steeds met grote uitdagingen. Het netwerk is te traag, de interactie met smart contract applicaties is te ingewikkeld en mainstream adoptie laat nog steeds op zich wachten. Dus wat is de toekomst van de op één na grootste cryptocurrency?

Het brein achter Ethereum, Vitalik Buterin, heeft onlangs in een blogpost zijn zorgen geuit over de toekomst van het smart-contract platform. Zijn drie kritische verbeteringen die moeten worden aangebracht aan Ethereum om het succes van het netwerk op de lange termijn te garanderen: schalen via Layer 2 (L2), wallets uitgebreid verbeteren en privacy waarborgen.

Buterin schetst deze drie punten in de "transformatiedriehoek van het Ethereum ecosysteem". Maar wat zit er achter deze broodnodige verbeteringen en waarom gelooft Buterin dat zonder deze verbeteringen het succes van ETH op de lange termijn niet kan worden gegarandeerd?

Ethereum schalen door layer-2 netwerken

Als eerst is er de schaalbaarheid. Buterin ziet dit als de primaire uitdaging. Dit kan worden opgelost door de implementatie van Layer 2-netwerken met behulp van rollup-technologie. Rollups zijn een second-layer oplossing die de uitbreiding van het bestaande Ethereum netwerk mogelijk maakt door het grootste deel van de transactieverwerking off-chain af te handelen. Dit vergroot de transactiecapaciteit en verlaagt de kosten - een essentiële stap voor wijdverspreide adoptie van Ethereum.

Buterin betwijfelt of Ethereum op de lange termijn geaccepteerd zal worden als de transactiekosten hoog blijven - hij noemt waarden van $3.75 of zelfs meer dan $80 tijdens bullruns. Als dit probleem niet wordt opgelost, zal de meerderheid van de gebruikers de voorkeur blijven geven aan gecentraliseerde platforms met goedkopere transacties.

Web3 wallets verbeteren

De tweede essentiële verbetering waar Ethereum volgens Buterin naar moet streven, betreft de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van wallets. Buterin ziet hier de noodzaak voor Web3 wallets zoals MetaMask of Coinbase Wallet om te evolueren naar zogenaamde "smart contract wallets". Dit type cryptowallet biedt verbeterde beveiligingsfuncties en een aanzienlijk verbeterde gebruikerservaring in vergelijking met de huidige modellen.

Smart contract wallets openen nieuwe mogelijkheden, zoals het automatiseren van transacties. Dit zou het onder andere mogelijk kunnen maken om niet alleen ETH, maar ook andere tokens te gebruiken om gas te betalen op het Ethereum-netwerk, doordat de wallet naar behoefte automatisch tokens kan omruilen voor ETH. Daarnaast profiteren gebruikers van geavanceerde toegangscontrolemechanismen en de mogelijkheid om "sociale" herstelfuncties te implementeren. Dit laatste opent nieuwe manieren voor gebruikers die de toegang tot hun cryptowallet zijn kwijtgeraakt om toch weer toegang te krijgen tot hun activa.

Voor Buterin is de evolutie van het wallet-ecosysteem essentieel om meer mensen aan te trekken in de cryptoruimte. Hij gelooft dat zonder dergelijke verbeteringen een groot deel van de gebruikers hun activa niet in deze wallets zou opslaan, maar de voorkeur zou geven aan gecentraliseerde wallet-diensten. De beoogde veranderingen zouden daarom een cruciale rol kunnen spelen in het aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker maken van de cryptoruimte.

Meer privacy op de blockchain

Tot slot benadrukt Buterin het belang van privacy op het Ethereum-netwerk. Als pionier op het gebied van decentralisatie belooft Ethereum zijn gebruikers autonomie over hun gegevens - een belofte die het moet nakomen om zijn positionering niet te ondermijnen. Bovendien maken sterkere privacybeschermingen bepaalde technische innovaties op het platform mogelijk. Betrouwbare berekeningen die gevoelige gegevens verwerken zijn alleen mogelijk met voldoende gegevensbescherming.

Buterin stelt dat Ethereum zal falen zonder de uitbreiding van privacymechanismen. Alle transacties kunnen openbaar bekeken worden en zeker met zulke gevoelige gegevens als financiële transacties zou dit bepaalde innovaties in de DeFi-sector tegenhouden. Daarom is het verbeteren van de privacy niet alleen een kwestie van ethiek en naleving van de wet, maar cruciaal voor de toekomst en het concurrentievermogen van Ethereum.

Conclusie

De waarschuwingen van Vitalik Buterin zijn een oproep tot actie voor de Ethereum gemeenschap om de problemen op het netwerk aan te pakken. Buterins voorgestelde oplossingen voor deze uitdagingen zijn onder andere het implementeren van een universeel inlogprotocol. Hij ziet ook Ethereum Improvment Proposals (EIP) EIP's 734 en 2535 als een manier om de uitdagingen aan te pakken. Terwijl EIP 734 fungeert als een gestandaardiseerde interface voor het beheren van wallets met meerdere handtekeningen, maakt EIP 2535 een upgrade- en beheersysteem voor smart contract wallets mogelijk. Dit maakt het mogelijk om individuele cryptowallet toegang te herstellen of om andere functionaliteiten in wallets te programmeren.

De EIP-4844 upgrade is ook interessant in de context van Buterins blogpost. De upgrade wordt later dit jaar geïmplementeerd op Ethereum en zou kunnen helpen bij het schalen van het netwerk. Het optimaliseert namelijk de snelheid en kosten van L2-netwerken en helpt Buterins visie van een schaalbaar gedecentraliseerd netwerk dichterbij te brengen. Net zo belangrijk voor Buterins doelen is de verspreiding van de ERC-4337 standaard, die de veiligheid en bruikbaarheid van wallets kan verbeteren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven