Nieuws - Vitalik Buterin draagt 30 ETH bij aan de vrijlating van ontwikkelaars

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Vitalik Buterin draagt 30 ETH bij aan de vrijlating van ontwikkelaars

Ethereum (ETH)
Scams, criminaliteit en fraude
Vitalik Buterin draagt 30 ETH bij aan de vrijlating van ontwikkelaars

De aangeklaagde ontwikkelaars van de crypto-mixdienst Tornado Cash krijgen prominente steun van Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin.

Vitalik Buterin belooft de ontwikkelaars van Tornado Cash financiële hulp in de rechtszaak tegen de VS. Via het crowdfunding-platform Juicebox deed een wallet-adres, dat vermoedelijk toebehoort aan de Ethereum-medeoprichter, een donatie van 30 ETH (ongeveer 110.000 Amerikaanse dollar) aan de twee programmeurs. Het geld komt ten goede aan het "Legal Defense Fund" van de ontwikkelaars en moet de proceskosten dekken. Op dit moment bevindt zich ongeveer 594 ETH in de pot (iets meer dan 2,2 miljoen Amerikaanse dollar).

De rechtszaak tegen de ontwikkelaars van de mixdienst Tornado Cash wekt verontwaardiging op in grote delen van de crypto-gemeenschap. Roman Storm en Alexey Pertsev zitten al bijna twee jaar in voorarrest. Terwijl het strafproces tegen Storm in september zou beginnen, veroordeelde een Nederlandse rechtbank Pertsev twee weken geleden tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden.

De aanleiding voor de rechtszaak was de sanctie die twee jaar geleden door de VS werd opgelegd aan de mixdienst Tornado Cash. De ontwikkelaars worden beschuldigd van medeplichtigheid aan het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Criminele organisaties zoals de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus gebruiken het platform regelmatig voor dubieuze doeleinden.

In de crypto-gemeenschap stuit deze rechtszaak echter op verontwaardiging. Het argument: de code van het onderliggende smart contract is niet verantwoordelijk voor de criminele activiteiten van individuele actoren. De VS stellen daarentegen dat de aangeklaagden in meerdere gevallen zeer goed op de hoogte waren van illegale activiteiten op het platform en niets hebben ondernomen om deze een halt toe te roepen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven