Nieuws - Vijf jaar Cardano: wat komt hierna?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Vijf jaar Cardano: wat komt hierna?

Cardano (ADA)
Ontwikkelingen
Cardano, 5 jaar, Toekomst

Cardano vierde vorige week zijn vijfde verjaardag. Kort daarvoor werd de Vasil update succesvol afgerond. Wat gebeurt er nu?

Op 28 september vierde Cardano, de blockchain en Ethereum-medeoprichter Charles Hoskinson zijn vijfde verjaardag. Sinds de lancering in 2017 heeft het project al veel bereikt, ook al staat het ontwikkelingsteam van Input Output Hong Kong (IOHK) nogal bekend om zijn wetenschappelijke (dus nogal trage) manier van werken. Niettemin zijn na een half decennium drie van de vijf grote periodes op de routekaart voltooid.

In het huidige "Basho"-tijdperk werkt Cardano aan de schaalbaarheid van de blockchain. Onlangs kondigde Charles Hoskinson het begin aan van het volgende tijdperk (Voltaire genaamd). Het is de laatste fase vóór de "voltooiing" van Cardano in de vijfde fase. Voltaire maakt de weg vrij voor het volledig gedecentraliseerde bestuur van de blockchain. De meest recente grote veranderingen in snelheid en infrastructuur volgden met de Vasil-update op 22 september. Langzaam maar zeker boekt het project vooruitgang. Wat is de volgende stap voor Cardano? Hier volgt een overzicht.

Cardano: toepassingen en stablecoins

In september 2021 bracht Cardano slimme contracten naar de blockchain met de Alonzo hard fork. Er zijn er nu meer dan 3.000. Het al enorme ecosysteem van Cardano profiteert van prestatieverhogingen en meer efficiëntie met de laatste Vasil-update, omdat de omvang van de transactiegegevens is gecomprimeerd. De gedecentraliseerde beurs Muesli-Swap heeft aangekondigd dat het zijn on-chain fees heeft gehalveerd.

Vasil staat nu complexere toepassingen toe op Cardano. De hifisector zal hierdoor en door de toegenomen prestaties waarschijnlijk een grote groeispurt doormaken. Er is nog veel ruimte voor verbetering op deze gebieden. De Total Value Locked (TVL) van Cardano bedraagt momenteel iets minder dan 75 miljoen dollar. Daarmee staat het zelfs achter blockchains als EOS, waarvan men dacht dat ze dood waren in de DeFi-ranglijst. Er is altijd ruimte voor verbetering.

Een belangrijk onderdeel voor een massale invoering ontbreekt nog: stablecoins. Momenteel worden tokens in het DeFi-gebied gewaardeerd op Cardanos tegen de binnenlandse ADA-munt. Bekende stables als USDT en USDC ontbreken, en er zijn geen andere zeer liquide en gelijkwaardige dollars op het netwerk. Maar dat gaat binnenkort veranderen.

Met de DJED stablecoin brengt het COTI-project een nieuw type algoritmische stablecoin op de blockchain. In tegenstelling tot andere netwerken kunnen er zelfs transactiekosten mee worden betaald. Gebruikers profiteren dus van een intuïtieve bediening. Met de invoering van de DJED-Stable zouden de grote leenprotocollen en gedecentraliseerde beurzen een belangrijke schakel van de cryptohandel op hun platform kunnen integreren, waardoor de vraag naar en de liquiditeit van Cardano aanzienlijk zouden moeten toenemen.

Daartoe heeft Emurgo, een van de twee bedrijven achter de ontwikkeling van de blockchain, hun financiële steun aangekondigd in de vorm van een fonds voor nieuwe en bestaande toepassingen. De komende drie jaar wil Emurgo projecten die rechtstreeks voortbouwen op de Carano Blockchain ondersteunen met maximaal 200 miljoen dollar. Hiervan gaat 100 miljoen specifiek naar projecten in Afrika. Het team achter Cardano richt zich al enige tijd op deze regio en biedt al meer ondersteuning via de "ProjectCatalyst"-incubator.

Schalen

De Vasil-update was slechts een onderdeel van de schaalvergroting die momenteel in het Basho-tijdperk plaatsvindt. Het einde van de blockchainprestaties is de laag 2-oplossing "Hydra". Het is voor Cardano even belangrijk als sharding voor Ethereum. In theorie zouden op Cardano na volledige implementatie een miljoen transacties per seconde mogelijk zijn. IOHK legt in een blogpost nader uit hoe dit zou moeten werken.

Er is nog geen nauwkeuriger tijdschema voor de schaalvergroting. De eerste integraties in het testnetwerk van Cardano zijn dit jaar echter voltooid. Volgens eerdere verklaringen van Charles Hoskinson eindigt de roadmap van Cardano al eind 2023, tegen welke tijd een volledige implementatie van schaalvergroting voorzichtig kan worden verwacht. Cardano zal echter trouw blijven aan zijn lijn en technische projecten zoals Hydra voordat een release kan worden verwacht. De nieuwste Vasil-update zou echter al voor de nodige frisse wind in het ecosysteem kunnen zorgen.

Ambitieuze DeFi projecten zoals Liqwid Finance, Genius Yield en Axo (voorheen Maladex) staan momenteel in de coulissen te wachten. Bestaande grote spelers in het netwerk kunnen hun potentieel verder ontwikkelen. Het trage ontwikkelingstempo waarvan Cardano door de rest van de sector soms wordt beschuldigd, lijkt alleen maar een positief effect te hebben gehad op de kwaliteit van zijn mijlpalen tot nu toe. Ondanks de voorzichtige aanpak ligt de ontwikkeling van het netwerk op schema. Voor Cardano-aanhangers geeft dit hoop dat de derde generatie blockchain in de komende maanden en jaren zeker verwacht kan worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven