Nieuws - Verkopen Stakers hun Ether na de Shanghai-update?

Door Ted Maas

Verkopen Stakers hun Ether na de Shanghai-update?

ETH sell off Shanghai

Vanavond gaat de Ethereum Shanghai Upgrade live. Vroege investeerders zullen voor het eerst toegang hebben tot hun gestakede Ethers. De totale waarde? Ongeveer 37 miljard US dollar. Gaan we een massale sell-off zien en welke gevolgen heeft dit voor de Ether koers?

Vanavond is het zover: Ethereum-stakers krijgen voor het eerst toegang tot hun Ether, die al sinds december 2020 vergrendeld is. De upgrade, bekend als Shanghai of Shappella, geeft stakers de mogelijk om ongeveer 18,2 miljoen gestackte Ether uit het Ethereum Staking Contract te halen. Velen in de crypto-sector vrezen een hoge verkoopdruk dankzij de Ether die ‘vrijkomt’. Echter, kijkend naar de on-chain data en de Staking-opname regels die zijn vastgelegd in de Shanghai Code, lijkt dit allemaal mee te vallen.

Hoeveel Ethereum verkoopdruk kunnen we verwachten?  

Na de Shanghai update, kan Ether voor het eerst ‘unstaked’ worden. Stakers hebben sinds 2020 een aantal Ethereum ‘vastgezet’ om het netwerk te valideren. Uiteraard, kregen de stakers hier een vergoeding voor. Met de Shanghai Update wordt er onderscheid gemaakt tussen ETH van staking rewards en ETH dat elk van de 566.000 validators moest storten om een staking validator te runnen. De eerste variant kan snel worden opgenomen, de tweede slechts geleidelijk.

Volgens schattingen van crypto-analysebedrijf Delphidigital.io zou de maximale verkoopdruk uit deze bronnen ongeveer 288.000 Ether kunnen bedragen in de eerste dagen na Shanghai, wat neerkomt op ongeveer 550 miljoen dollar per dag, kijkend naar de huidige ETH-koers. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat alle stakers direct na Shanghai hun beloningen zullen verkopen.

Veel belangrijker voor de langetermijnontwikkeling van Ethereum is echter hoe de Ethereum-validatoren zich na de update zullen gedragen. In principe zijn er twee scenario's die een beslissende rol zullen spelen in de verkoopdruk na Shanghai: Beleggers zetten meer Ether in, een bullish sentiment. Bij een Bearish sentiment cashen validators echter hun Ether uit.

Je kan je afvragen: waarom zouden beleggers meer inzetten als er rewards worden vrijgegeven? In tegenstelling tot de afgelopen drie jaar, vermindert de succesvolle upgrade van Shanghai het inzetrisico. Dit komt doordat de gestakede Ethers (als gevolg van de upgrade) niet langer voor onbepaalde tijd vergrendeld zijn. Mensen kunnen de rewards er dus afhalen wanneer ze willen. Vanuit het perspectief van veel beleggers zou ETH daardoor een aantrekkelijkere investering kunnen worden.

Wat zeggen de on-chain gegevens?

Een blik op de on-chain data van Metrika.co laat zien dat momenteel slechts 43 procent van alle ETH validators in aanmerking komt om hun gestackte Ether direct na Shanghai te verkopen.

Bovendien heeft volgens Glassnode momenteel slechts 0,9 procent van alle Ethereum-validators besloten om al hun Ethereum in staking zo snel mogelijk naar Shanghai te verkopen. Wat de Ethereum koers daadwerkelijk gaat doen? We zullen het vanavond en morgen meemaken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven