Nieuws - Verkoopt het BKA 50.000 Bitcoin?

Door Luc Vesters

Verkoopt het BKA 50.000 Bitcoin?

Verkoopt het BKA 50.000 Bitcoin?

Verkoopt het Bundeskriminalamt (BKA) de Bitcoin uit het Movie2k.to-complex? Bewegingen op de bijbehorende wallets suggereren dit in ieder geval. De datadienst Arkham Intelligence volgt in totaal bijna 50.000 BTC sinds het Saksische Bundeskriminalamt ze in beslag nam uit de portemonnees van de twee verdachten in de Movie2k.to-zaak. Of de getraceerde coins daadwerkelijk de Movie2k BTC zijn, is nog niet bevestigd.

Het Openbaar Ministerie in Dresden wilde geen commentaar geven op de feiten in deze zaak vanwege het lopende onderzoek. Coin transfers van de ene BKA wallet naar de andere kunnen meestal worden waargenomen bij Arkham Intelligence. Er zouden echter minstens 1.500 Bitcoin zijn overgeboekt naar exchange wallets zoals Kraken of Coinbase. Het is nu de vraag of de Duitse autoriteiten de BTC zullen verkopen. De coins zijn momenteel immers bijna drie miljard euro waard.

Onderzoekers in Saksen namen half januari ongeveer 50.000 Bitcoin ter waarde van ongeveer twee miljard euro in beslag. Dit is de grootste inbeslagname van Bitcoin door Duitse rechtshandhavingsinstanties tot nu toe, zo bevestigde LKA-woordvoerder Kay Anders aan MDR. De coup is de grootste inbeslagname van crypto-activa in de Duitse criminele geschiedenis.

Het gezamenlijke onderzoek van het Openbaar Ministerie in Dresden, de Saksische Staatsrecherche (LKA) en de fiscale opsporingsdienst van het belastingkantoor Leipzig II was gericht tegen een 40-jarige Duitser en zijn 37-jarige medeplichtige uit Polen.

Het is nog onduidelijk wat er met de Bitcoin gaat gebeuren. Het BKA wilde naar aanleiding van een verzoek niet bevestigen of er daadwerkelijk verkocht gaat worden.

Het LKA beschuldigt de verdachten van het exploiteren van het illegale streaming portaal "movie2k.to" tot eind mei 2013. De opbrengsten, bijvoorbeeld uit advertenties op de website, zouden door de vermeende exploitanten zijn geïnvesteerd in cryptocurrency.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven