Nieuws - Veel geld verloren in de crypto winter? Zo verzeker je jouw cryptocurrencies

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Veel geld verloren in de crypto winter? Zo verzeker je jouw cryptocurrencies

Verzekering

Investeren in cryptocurrencies brengt bepaalde risico's met zich mee. Hier lees je wat beleggers kunnen doen om zich te beschermen tegen een totaal verlies.

Cryptocurrencies blijven een beleggingscategorie met een hoog risico. Van hacks tot onverwachte prijsdalingen, er zijn talloze manieren waarop beleggers hun coins - en dus hun geld - kunnen verliezen. De recente ineenstorting van het Terra-netwerk heeft talrijke particuliere investeerders tot de ondergang gedreven. Om beleggers te beschermen tegen een totaal verlies, bieden verschillende dienstverleners zoals Opium Finance of het InsurAce.io Protocol nu verzekeringen aan die bepaalde risico's dekken. Wij geven een kort overzicht van de risico's waartegen beleggers zich kunnen verzekeren.

1) Bescherming tegen hacks op cryptobeurzen

De meerderheid van de beleggers houden hun cryptocurrencies aan op handelsplatformen zoals Binance, Anycoin Direct, Coinbase of FTX. Hoewel de handelsplatformen als veilig worden beschouwd en herhaaldelijk wordt benadrukt dat zij tegen diverse risico's zijn beschermd, kunnen beleggers zich toch afzonderlijk beschermen. Het minimumbedrag van de verzekering en de looptijd variëren naargelang de verstrekker en het vermogen.

Als bijvoorbeeld een crypto exchange of broker het slachtoffer wordt van een hackeraanval, zal de verzekering in werking treden en beleggers compenseren als de beurs de schade niet zelf kan betalen. Bovendien bieden sommige polissen ook bescherming tegen uitbetalingstops.

2) Stablecoin De-Peg Verzekering

In de volatiele omgeving van de cryptomarkt, waarderen investeerders stablecoins om hun waardestabiliteit. De prijzen van cryptocurrencies zijn gekoppeld aan een ander activa zoals de US dollar en de Euro en vertegenwoordigen dit in een verhouding van 1:1. Bijgevolg is een ontkoppeling van het onderliggende activa catastrofaal voor stablecoins, zoals het recente voorbeeld van de Terra Stablecoin UST bewijst.

Maar ook hier kunnen beleggers voorzorgsmaatregelen nemen om zich tegen zo'n "de-pegging event" te beschermen. Zo bestaat de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten tegen een dergelijke ontkoppeling van het onderliggende activa. Als de stablecoin gedurende een langere periode (bijv. 10 dagen) onder een bepaalde drempel zakt (bijv. 0,92 US-dollar), treedt de verzekering in werking en wordt de verzekerde in een verhouding van 1:1 schadeloos gesteld.

Door het Terra-debacle is er steeds meer vraag naar dit soort polissen: op InsurAce zijn alle stablecoin-verzekeringen momenteel uitverkocht. Volgens eigen informatie heeft het platform in de loop van de Terra-crash ongeveer 12 miljoen US dollar uitgekeerd aan benadeelden.

3) Bescherming tegen hacks op slimme contracten

Aanvallen op slimme contracten zijn nog steeds aan de orde van de dag in de crypto-ruimte. Onlangs haalde de hack op de Ronin Chain (de blockchain achter Axie Infinity) de krantenkoppen. In totaal hebben de aanvallers cryptocurrencies gestolen met een waarde van meer dan 600 miljoen US dollar.

Om bescherming te bieden tegen de schade die wordt veroorzaakt door exploits en hacks, bieden verschillende cryptoverzekeraars polissen aan die de exploitatie van kwetsbaarheden in slimme contracten dekken. Als de belegger bij een hack cryptocurrencies verliest die in het smart contract zijn gestort, vergoedt InsurAce bijvoorbeeld de vergoeding op het moment van verlies - minus eventuele terugbetalingen via het smart contract protocol.

Daarnaast bieden sommige verzekeraars ook individuele pakketten aan waarin verschillende risico's kunnen worden gedekt. Het voordeel: de verzekerde heeft zijn verzekeringsdekking gebundeld in één contract. Het nadeel is dat de minimum verzekerde bedragen meestal aanzienlijk hoger zijn (de bedragen van InsurAce beginnen bijvoorbeeld bij 500.000 US dollar).

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven