Nieuws - Vecht tegen de FOMO: tips om impulsinvesteringen te voorkomen
FOMO staat voor “Fear of Missing Out” – de angst om iets te missen. In de cryptowereld is dat een krachtige, maar verraderlijke emotie. Je favoriete influencer hypet net die ene coin waarvan het koersgewijs ‘elk moment kan ontploffen’. De prijzen van Bitcoin en andere crypto stijgen al weken, maar jij zit er nog niet in. Dus check je obsessief de grafieken, koop je overhaast in en mis je vervolgens het verkoopmoment omdat je nóg meer wilt. Kortom: FOMO is de aartsvijand van elke rationele belegger.
Of je nu droomt van ‘het volgende grote ding’ of eindelijk die 10x trade wilt meepakken, FOMO komt in veel gedaanten. Wat ze allemaal gemeen hebben: de drang om geen enkele kans te missen. Het is in de kern een angstreactie, en dus het tegenovergestelde van een doordachte strategie. De industrie wakkert die angst maar al te graag aan. Je leest voortdurend verhalen over mensen die met een paar honderd dollar miljonair zijn geworden. Op sociale media strooien influencers met lijstjes van de volgende “50x coins” en suggereren ze dat je alleen maar vroeg moet instappen om rijk te worden. Zo werkt FOMO als brandstof voor de hype in een markt die al extreem volatiel is. Je negeert de waarschuwingssignalen – en belandt in het ergste geval in een scam. Het gevolg: grote financiële verliezen, rusteloosheid, depressie.
Herken jij dit gedrag? Dan zit je in een FOMO-val:
Je koopt een coin die al honderden procenten is gestegen, uit angst dat hij nog verder stijgt.
Je koopt een coin die juist aan het kelderen is, want stel dat hij toch terugveert.
Je neemt geen winst omdat je denkt dat de coin nog veel hoger zal gaan.
Je voelt je gespannen als je even niet geïnvesteerd bent.
Je checkt de koersen maniakaal: hoe staan we er vandaag voor?
Je wordt euforisch of panisch van de normale schommelingen van 10 tot 20 procent per week.
Je scrolt eindeloos door socials op zoek naar “de volgende raket.”
Je zit op memecoin-platforms zoals Pump.fun en probeert “die ene” te vangen, al weet je dat 99,9 procent waardeloos is.
Je maakt geen keuzes meer op basis van analyse of strategie, maar alleen op basis van mogelijke winst.
En uiteindelijk? Ben je gewoon: rekt. Crypto-slang voor volledig blut.
Wat kun je doen tegen FOMO?
Sta stil bij je gevoel. Zoals bij elke emotie is bewustwording de eerste stap. “Ik voel FOMO – waar komt dat vandaan? Is het terecht, of trap ik in de zoveelste hype?”
Wees eerlijk tegen jezelf. Als je FOMO hebt, ben je waarschijnlijk al te laat.
Verander je mindset. Het is oké om toe te geven dat je graag de volgende doorbraak had meegemaakt maar misschien gebeurt dat gewoon niet. Denk in jaren, niet in dagen. Herinner jezelf aan de reden waarom je überhaupt bent begonnen met investeren.
Doe een reset. Voel je paniek opkomen? Kalmeer je zenuwstelsel met een ademhalingstechniek, bijvoorbeeld 4-7-8: vier seconden inademen, zeven seconden vasthouden, acht seconden uitademen.
Ontvolg de hype. Mijd influencers en media die doelbewust je FOMO triggeren. Volg in plaats daarvan neutrale en betrouwbare bronnen.
Maak een plan. Voor traders geldt: stap nergens in zonder concreet plan. Bepaal je instapmoment, je doel en je stop-loss. Blind kopen is geen strategie.
Slotgedachte
Iedere crypto-investeerder krijgt vroeg of laat te maken met FOMO. Het hoort bij deze hypegevoelige en snel bewegende markt. Als je er een paar keer intrapt, leer je ervan. als het goed is. Zie je bij jezelf de signalen? Lach erom, herken het, en pas de tegenmaatregelen toe. Misschien heb je wat geld verloren, maar gewonnen aan ervaring. Wie echt succesvol wil investeren, moet eerst één ding onder controle krijgen: zijn eigen emoties. Dat geldt zeker ook voor FOMO.