Nieuws - Vanguard benoemt pro-Bitcoin manager tot nieuwe CEO

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Vanguard benoemt pro-Bitcoin manager tot nieuwe CEO

Bitcoin (BTC)
ETF
Crypto-acceptatie
Vanguard benoemt pro-Bitcoin manager tot nieuwe CEO

Bitcoin en Vanguard waren tot nu toe geen liefdesverhaal. Maar nu wordt een BTC-sympathisant de nieuwe CEO van de Amerikaanse financiële gigant. Wat zit erachter.

Verrassend nieuws van de Amerikaanse financiële reus Vanguard: 's werelds op één na grootste vermogensbeheerder heeft de Bitcoin-vriendelijke Salim Ramji aangesteld als nieuwe CEO. Ramji hield toezicht op de goedkeuring en lancering van de Bitcoin ETF van BlackRock voordat hij in januari de grootste rivaal van Vanguard verliet. Bijzonder explosief: het is de eerste keer dat de financiële dienstverlener een buitenstaander aanstelt als CEO. Het nieuws is met veel optimisme ontvangen door de cryptogemeenschap omdat het zou kunnen leiden tot stijgende koersen. In tegenstelling tot concurrenten BlackRock en Fidelity heeft Vanguard eerder een duidelijk anti-bitcoin standpunt ingenomen.

BlackRock, Vanguard en Fidelity zijn de drie grootste vermogensbeheerders ter wereld

Bron: SWFI

Vanguard veroorzaakte in januari verontwaardiging omdat het bedrijf zijn klanten de toegang tot Bitcoin ETF-handel strikt ontzegde. Andere grote Amerikaanse financiële instellingen zoals JPMorgan en Goldman Sachs waren ook sceptisch over BTC, maar lieten de investeringsbeslissing over aan hun klanten. Tim Buckley, die tot het einde van het jaar aan het hoofd staat van Vanguard, uitte herhaaldelijk kritiek tegen Bitcoin en raadde af om het op te nemen in een gediversifieerde pensioenportefeuille. Volgens hem is de cryptocurrency slechts een speculatieve asset zonder intrinsieke waarde.

Neemt Vanguard nu ook deel aan de Bitcoin-hype?

Zijn opvolger Salim Ramji heeft nog geen commentaar gegeven op een mogelijke verandering in de BTC-strategie bij zijn nieuwe werkgever. Maar in juli 2023, toen hij nog een BlackRock manager was, vertelde hij Bloomberg TV: "De technologie die ten grondslag ligt aan Bitcoin en de blockchain is iets waar we ongelooflijk enthousiast over zijn." Het is onwaarschijnlijk dat Vanguard met zijn nieuwe CEO direct de Bitcoin ETF-competitie zal aangaan. Het lijkt realistischer dat klanten op de middellange tot lange termijn toegang krijgen tot de bestaande BTC-indexfondsen. Verschillende ETF-experts zoals Eric Balchunas zijn daarom voorzichtig optimistisch.

Duidelijk is wel dat Vanguard veel misloopt. Binnen vier maanden is er al respectievelijk 15,5 miljard dollar en 8,2 miljard dollar naar de Bitcoin ETF's van rivalen BlackRock en Fidelity gestroomd. Door de invloed van Vanguard-oprichter John Bogle is het echter onwaarschijnlijk dat een ommekeer in BTC een gemakkelijke onderneming wordt voor Ramji. Twee jaar voor zijn dood waarschuwde de 86-jarige Bogle in de herfst van 2017 om Bitcoin te mijden "als de pest". Dit is hem vergeven vanwege zijn leeftijd, vooral omdat hij iets groots heeft gecreëerd met het indexfonds. Het huidige managementteam moet zich echter niet wanhopig vastklampen aan de uitspraak van de patriarch van het bedrijf. Anders schiet Vanguard zichzelf in de voet. De verkiezing van de nieuwe CEO heeft in ieder geval een positief signaal afgegeven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven