Nieuws - VAE-autoriteiten ontkennen Golden Visa-programma voor TON-stakers
Door
Wat afgelopen weekend nog klonk als een doorbraak voor crypto-adoptie in de VAE, werd binnen 24 uur resoluut van tafel geveegd. De Verenigde Arabische Emiraten hebben namelijk ontkend dat het staken van Toncoin (TON) toegang geeft tot het prestigieuze Golden Visa-programma in tegenstelling tot wat de TON Foundation eerder beweerde.
Regelgevers treden op de rem
De VAE-autoriteiten, waaronder de federale dienst voor Identiteit, Staatsburgerschap, Douane en Havenveiligheid, de Securities and Commodities Authority (SCA) en Dubai’s Virtual Assets Regulatory Authority (VARA), kwamen maandag met een gezamenlijke verklaring. Hun boodschap: er bestaat géén regeling waarbij staking van TON tot een verblijfsvisum leidt.
Sterker nog, ze benadrukten dat investeringen in digitale activa niet in aanmerking komen voor het tienjarige visum en dat TON in Dubai niet gereguleerd of gelicenseerd is.
De aankondiging die het nieuws haalde
De ophef begon zondag, toen Max Crown, CEO van de TON Foundation, het team achter het op Telegram gebaseerde crypto-ecosysteem, verkondigde dat bezitters van TON zich via staking konden kwalificeren voor een Golden Visa. De voorwaarden? Minstens drie jaar lang $100.000 aan TON staken, plus een eenmalige verwerkingskost van $35.000.
De koers van TON schoot direct omhoog en brak kortstondig door de grens van $3. Maar het feestje was van korte duur: na het officiële dementi van de VAE-autoriteiten daalde de coin terug naar $2,80.
Niet de eerste communicatieflater rond TON
Opvallend is dat deze desillusie niet op zichzelf staat. In mei werd ook al gespeculeerd over een samenwerking tussen Telegram en Elon Musks AI-bedrijf xAI – een bericht dat Telegram-oprichter Pavel Durov enthousiast deelde op X. Maar ook dat verhaal werd kort daarna door Musk genuanceerd: er was nog helemaal geen contract getekend.
Markten kijken elders naar duidelijkheid
Terwijl Toncoin zijn wonden likt, houden Bitcoin en de traditionele markten zich rustig. Beleggers wachten op verdere details over het Amerikaanse douanebeleid. De geplande importpauze tot 9 juli lijkt inmiddels verlengd naar 1 augustus, aldus minister van Financiën Scott Bessent.
Conclusie: De hype rond crypto en visa klinkt aantrekkelijk maar regelgeving is zelden zo soepel als de beloftes. Zoals altijd geldt: vertrouwen is goed, maar verificatie (door de autoriteiten) is beter.