Nieuws - Uniswap (UNI) wil houder laten delen in inkomsten - wat betekent dat?
Door
In het kader van een proefproject wil Uniswap Holder laten delen in de opbrengsten van zijn DEX. Dit is wat er achter het plan zit en dit zijn de risico's.
Uniswap is de grootste gedecentraliseerde beurs (DEX) in de cryptoruimte. Met het DeFi protocol kunnen gebruikers op een veilige manier peer-to-peer cryptocurrencies verhandelen zonder dat er een centrale tussenpersoon nodig is. Om deze dienst te verlenen, vertrouwt Uniswap op een zogenaamd liquiditeitspoolmodel, waarbij gebruikers liquiditeit leveren aan een pool die wordt gecontroleerd door een smart contract. In ruil daarvoor ontvangen de liquiditeitsaanbieders een deel van de handelsvergoedingen die gebruikers betalen wanneer zij de liquiditeitspools gebruiken om coins uit te wisselen.
Zo heeft Uniswap de afgelopen 30 dagen meer dan 34 miljoen dollar aan vergoedingen opgeleverd, waarvan een bepaald deel naar de liquiditeitsverschaffers op Uniswap gaat. Dit maakt Uniswap het op één na grootste protocol in de cryptoruimte in termen van vergoedingen, achter Ethereum bekend. De houders van UNI-tokens daarentegen hebben tot dusver geen cent van deze inkomsten ontvangen - maar dat is precies wat er binnenkort gaat veranderen.
In juli van dit jaar stelden verschillende leden van de Uniswap-gemeenschap voor om het vergoedingsmodel en het tokenontwerp van UNI te wijzigen. Na veel heen en weer gepraat en enkele herziene voorstellen wil Uniswap nu een proefproject starten waarbij een bepaald deel van de vergoedingen rechtstreeks naar de houders van UNI-coins gaat. Concreet zal er ongeveer 10 procent van de vergoedingen die door Uniswap's ETH-USDT, DAI-ETH en USDC-ETH handelsparen worden gegenereerd, rechtstreeks naar de houders van UNI-coins vloeien.
De overschakeling zal de handelsvergoedingen voor gebruikers niet verhogen, maar een klein deel van wat momenteel aan liquiditeitsverschaffers wordt betaald, zal behouden blijven. Volgens de ontwikkelaars van de gedecentraliseerde beurs wordt de testrun als geslaagd beschouwd als de voorwaarden voor transacties op DEX niet negatief worden beïnvloed.
Een waarschijnlijk gevolg van de wijziging is dat de liquiditeitsverschaffers op DEX minder inkomsten zullen genereren. Het probleem zou kunnen zijn dat liquiditeitsverschaffers besluiten hun kapitaal aan de gedecentraliseerde beurs te onttrekken om over te stappen naar andere DEX’en waar zij een hogere vergoeding ontvangen. Dit zou dan weer tot gevolg hebben dat de liquiditeit op Uniswap afneemt en dat tokenswaps niet meer zo doeltreffend zijn als vóór de omschakeling.
Bovendien zou UNI vanwege het nieuwe coinontwerp een doelwit kunnen worden van de autoriteiten in de VS. Aangezien het DeFi protocol wil dat houders van UNI-coins rechtstreeks deelnemen aan de inkomsten van DEX, is het waarschijnlijk dat UNI als gevolg van deze verandering in de VS als een effect zal worden geclassificeerd. Dit zou er op zijn beurt toe kunnen leiden dat de proef een negatief effect heeft op de leden van de Uniswap-gemeenschap, Uniswap Labs en de Uniswap Foundation. Ook mensen die betrokken zijn geweest bij het opstellen van de testrun kunnen worden getroffen.
Ondanks de risico's zijn de reacties op het voorstel momenteel overwegend positief. Daarom wordt verwacht dat het proefproject in de komende weken van start zal gaan. UNI houders zouden deze week moeten kunnen stemmen over de verandering.
Lees ook: Groen licht voor Uniswap Foundation