Nieuws - Trump-adviseur wil Bitcoin-reserve financieren met invoerrechten
Door
In het Witte Huis wordt actief nagedacht over manieren om de Amerikaanse Bitcoin-reserve uit te breiden, zonder dat dit de staatskas extra belast. Een opvallend voorstel komt van Bo Hines, directeur digitale activa onder Donald Trump: financier Bitcoin aankopen met opbrengsten uit handelsheffingen. Volgens Hines is dit een "budgetneutrale" oplossing.
Het voorstel zet druk op een eerder initiatief van de Republikeinse senator Cynthia Lummis, die via de zogenoemde Bitcoin Act pleit voor een strategische nationale reserve. In een interview met cryptokenner Anthony Pompliano lichtte Hines toe: “We gaan om tafel om deze ideeën verder uit te werken en echt tot de beste oplossing te komen.”
Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Donald Trump de oprichting van een nationale Bitcoin-reserve. Na zijn aantreden bleef het echter grotendeels stil rondom dat plan. De enige digitale bezittingen van de VS tot nu toe zijn de cryptocurrencies die al eerder in handen van de overheid kwamen, voornamelijk via inbeslagnames bij strafrechtelijk onderzoek.
Toch werd op 6 maart 2025 een eerste formele stap gezet: Trump ondertekende een Executive Order waarmee zowel een strategische Bitcoin-reserve als een zogenoemde US Digital Asset Stockpile werd ingesteld.
Volgens gegevens van Arkham Intelligence bezit het Witte Huis momenteel bijna 200.000 BTC – met een geschatte waarde van zo’n 17 miljard dollar. Die reserve bestaat volledig uit inbeslaggenomen Bitcoin. Vooralsnog zijn er geen officiële plannen gepresenteerd om deze activa actief uit te breiden.
Naast Bitcoin omvat de US Digital Asset Stockpile ook andere cryptovaluta zoals Ripple (XRP), Ethereum (ETH) en Cardano (ADA). Dit is een doorn in het oog van zogeheten Bitcoin-maximalisten, die vinden dat de overheid zich enkel op Bitcoin zou moeten richten.
Met het nieuwe voorstel van Hines lijkt er opnieuw beweging te komen in het debat over hoe de Verenigde Staten hun positie in de wereld van digitale activa willen versterken — en dat zonder de belastingbetaler extra te belasten.