Nieuws - Totale schade van de Berlijnse horlogeroof bedraagt 32 miljoen euro
Door
De totale schade van de horlogeroof bedraagt 32 miljoen euro. De crypto-start-up Timeless is ook getroffen.
Het kan een van de grootste overvallen van de afgelopen jaren zijn geweest: Op 19 november hebben twee mannen ingebroken in een kluis in de wijk Charlottenburg in Berlijn en spullen ter waarde van enkele miljoenen euro's gestolen. Uit onderzoek bleek dat onder meer ook de cryptostartup Timeless door de inbraak werd getroffen. Dit meldde het zakenmedium Finance Forward.
Volgens vaste berichten in de media zou de buit minstens 10 miljoen euro waard zijn. Echter is vernomen dat de totale schade van de inbraak hoger is dan eerder werd aangenomen.
"De schade bedraagt 32 miljoen euro", bevestigde een woordvoerder van de Berlijnse procureur-generaal.
De Berlijnse start-up Timeless biedt tokenised shares aan in luxeartikelen zoals schilderijen of Rolex-horloges. De cryptofintech sloeg een aantal van deze luxe horloges op in kluisjes in een kluis van een voormalige privébank bij de Berlijnse Ku'damm. Diezelfde kastjes behoren nu tot de kastjes die tijdens de overval van 19 november zijn gekraakt.
Op 5 december deelde Timeless haar klantenbestand mee dat de FinTech een van de slachtoffers van de inbraak was. Het is op dit moment onzeker hoe groot de schade zal zijn ten opzichte van het totale bedrag van 32 miljoen euro. Toch benadrukte Timeless herhaaldelijk dat alle activa tegen dergelijke gevallen waren verzekerd.
"Timeless bewaarde alleen de bewakingsactiva in de getroffen hoogbeveiligde faciliteit; Timeless-klanten zijn te allen tijde gedekt tegen het verlies van de activa - zij ontvangen de terugbetaling van hun individuele aankoopkosten inclusief vergoedingen", verklaarde een woordvoerster van de in Berlijn gevestigde start-up. Er is echter geen potentieel rendement op de investering. "We verwachten momenteel binnen de komende twee weken een schema te ontvangen van de verzekeringsmaatschappij met betrekking tot de terugbetalingen," zeggen ze. Het is momenteel onbekend om hoeveel Timeless horloges het gaat. Zij zei dat zij geen commentaar kon geven op het incident vanwege het lopende onderzoek.
Timeless deelde de geroofde kastjes met onder andere horlogedealer Watchmaster. Volgens onderzoek van t-online had het bedrijf daar ten tijde van de inbraak 2.200 horloges opgeslagen - bijna de helft werd door de dieven gestolen. Als gevolg van de daaruit voortvloeiende schade heeft de horlogemaker vervolgens zijn faillissement moeten aanvragen.
Timeless schrijft het volgende over insolventie: "Mochten wij zonder geld komen te zitten - wat niet zal gebeuren - dan zijn de aandelen van alle gebruikers die bij ons geïnvesteerd hebben hoe dan ook beschermd, want de aandelen worden overgedragen aan de koper."
Ondertussen gaan de Berlijnse politie en het Openbaar Ministerie er zonder enige twijfel van uit dat de misdaad gepland was. De inbrekers spoten onder andere verf op de videocamera's van de kleedkamer. Bovendien zouden zij "voorkennis hebben gehad van de locatie en de veiligheidsmaatregelen aldaar", aldus een verklaring van de autoriteiten.
"Dat er voor het misdrijf planning nodig was, kan uiteindelijk worden geconcludeerd uit het feit dat verschillende veiligheidsmaatregelen moesten worden overwonnen en natuurlijk de ontsnapping van de plaats van het misdrijf moest worden voorbereid," vertelde een woordvoerder van het Berlijnse Openbaar Ministerie.
Naast de kluisjes van bedrijven als Timeless en Watchmaster werden ook kostbaarheden als goud, geld en juwelen van particulieren gestolen. Om hun sporen uit te wissen, probeerden de inbrekers ook brand te stichten in de kluis, wat volgens de politie "slechts gedeeltelijk" lukte.
De autoriteiten roepen momenteel op tot hulp bij hun onderzoek en hebben een beloning van 5.000 euro uitgeloofd voor tips. Daarnaast hebben particulieren een beloning van 20.000 euro uitgeloofd.