Nieuws - Thaise centrale bank begint met CBDC-testfase

Door Ted Maas

Thaise centrale bank begint met CBDC-testfase

thailand crypto cbdc

De Bank of Thailand wil dit jaar beginnen met het testen van een CBDC. Dit heeft de centrale bank bekendgemaakt in een persbericht. Het digitale geld van de centrale bank zal worden gebruikt bij 10.000 detailhandelaren en drie andere bedrijven.

Het proefproject is verdeeld in twee trajecten: De startfase en het innovatietraject. In het kader van de Foundation Track wordt de efficiëntie en de veiligheid van het nieuwe betalingssysteem onderzocht.

Het innovatietraject is gericht op programmeerbaarheid, "wat de ontwikkeling van innovatieve gebruiksscenario's voor CBDC zal vergemakkelijken. Dit zal op den duur leiden tot nieuwe financiële diensten voor een breed scala van klanten".

Om onderzoek naar de digitale munt aan te moedigen, heeft de centrale bank de zogenaamde "CBDC Hackathon" aangekondigd "om ideeën voor te stellen over hoe de digitale munt van de centrale bank (CBDC) kan worden gebruikt om innovatie in financiën en het bedrijfsleven te stimuleren".

De inschrijvingstermijn loopt tot 12 september. Er valt tot 100.000 baht, het equivalent van iets minder dan 3.000 euro, te winnen. Overigens is dit Thailands eigen ‘antwoord’ op cryptocurrency. Nadat in 2021 betalingen ermee aanvankelijk als lokmiddel voor toeristen werden gebruikt, blokkeerde de Bank of Thailand in maart 2022 betalingen in Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven