Nieuws - Tether wil de grootste Bitcoin miner worden

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Tether wil de grootste Bitcoin miner worden

Tether (ERC-20) (USDT)
Stablecoin
Mining
Tether aims, to become the largest Bitcoin miner

Als dat geen sterk signaal is: Tether, de grootste stablecoin provider ter wereld, wil nu de grootste Bitcoin miningbedrijf ter wereld worden. Dit zit erachter.

Bloomberg vernam uit een interview met Tether CTO Paolo Ardoino dat de aanbieder van de grootste stablecoin Bitcoins wil gaan minen. Het bedrijf is van plan om hiervoor ongeveer een half miljard dollar te investeren. Het geld zal worden besteed aan zowel de bouw van eigen miningfaciliteiten als aan investeringen in andere bedrijven binnen de sector.

Tether: het meest winstgevende bedrijf ter wereld

Gemeten naar het aantal werknemers is er waarschijnlijk geen winstgevender bedrijf ter wereld. Tenminste als je kijkt naar de afgelopen maanden. Tether heeft miljarden Amerikaanse dollars verdiend dankzij de sterke stijging van de belangrijkste rentetarieven.

Immers, de uitgegeven US-dollar stablecoins (USDT) moeten worden gedekt door US dollar geld, met name Amerikaanse staatsobligaties. Het bedrijf behoudt de rente-inkomsten, wat volgens Bloomberg heeft geleid tot een overschot van ongeveer 3,2 miljard US-dollar.

Ongeveer een zesde hiervan investeren in Bitcoin-miningfaciliteiten is dus realistisch. Dus terwijl Bitcoin-miners hun bezittingen moeten verkopen om lopende facturen te betalen, kan Tether uit het volledige overschot putten. Tether lijkt te willen profiteren van het anticyclische momentum.

De Bitcoin-miningfaciliteiten

Ardoino vertelde Bloomberg dat Tether van plan is Bitcoin-miningfaciliteiten te bouwen in Uruguay, Paraguay en El Salvador, met elk een capaciteit van tussen de 40 en 70 megawatt. Het doel van deze inspanning is om het aandeel van de totale rekenkracht die nodig is om het Bitcoin-netwerk te laten werken te verhogen tot 1 procent.

Ardoino gaf echter geen specifiek tijdschema voor de realisatie van dit doel. Ter vergelijking: het grootste beursgenoteerde Bitcoin miningbedrijf, Marathon Digital Holdings, draagt ongeveer 4 procent bij. De enorme uitbreiding is echter ook bedoeld om Marathon Digital Holdings in te halen. Een totaal van 120 megawatt is gepland voor eind 2023 en 450 megawatt tegen 2025.

Bullish signaal voor Bitcoin

De stap van Tether in de Bitcoin-miningsector moet worden gezien als een absoluut positief signaal voor de Bitcoin-koers. Bijna geen enkel ander bedrijf heeft meer crypto-ervaring dan Tether en kent de sector beter. Het feit dat het bedrijf nu een half miljard dollar investeert in apparatuur voor het minen van Bitcoin laat zien hoe overtuigd Tether is van Bitcoin.

Het minen van Bitcoin kan echter ook een slimme zet blijken vanuit strategisch oogpunt. Tether controleert immers steeds grotere delen van het crypto-ecosysteem en kan profiteren van synergie-effecten - tussen de Bitfinex exchange, de stablecoin-sector en de mining sector. Risico's kunnen ook worden gespreid over verschillende bedrijfstakken.

Dit maakt het bedrijf nog onafhankelijker van de hype en de macro-economische situatie. Als bijvoorbeeld de rente weer daalt of zelfs naar nul neigt, zou Tether meer kunnen profiteren van de Bitcoin-handel, terwijl de USDT-rendementen dalen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven