Nieuws - Terraform Labs betaalt 4,47 miljard US dollar aan SEC

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Terraform Labs betaalt 4,47 miljard US dollar aan SEC

Terraform Labs betaalt 4,47 miljard US dollar aan SEC

Na de veroordeling voor fraude moeten Terraform Labs en Do Kwon een miljard dollar betalen aan de benadeelde partijen.

Het fraudeproces tegen Terraform Labs, de ontwikkelstudio achter de ineengestorte cryptocurrencies UST en LUNA, en oprichter Do Kwon eindigt met een miljardenboete. Dit is het resultaat van een vonnis dat gisteren, woensdag, is uitgesproken door de bevoegde rechtbank in Manhattan.

De totale boete bedraagt 4,47 miljard dollar. Terraforms Labs zal het grootste deel van de boete betalen. Van Do Kwon wordt echter ook verwacht dat hij in totaal meer dan 204 miljoen dollar bijdraagt. Het geld moet onder andere in de failliete boedel vloeien.

Oorspronkelijk had de SEC een dwangsom van 5,3 miljard dollar geëist.

Daarnaast mogen beide partijen niet meer deelnemen aan de handel in cryptocurrency. Hieronder vallen met name alle tokens uit het Terra ecosysteem.

In april achtte de jury Terraform Labs en Do Kwon schuldig aan het misleiden van investeerders en in het bijzonder het liegen over de waardestabiliteit van hun eigen stablecoin UST.

In mei 2022 stortte het ecosysteem van Terra in nadat UST zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar verloor. De ontkoppeling zorgde er ook voor dat het eigen token LUNA enorm in waarde daalde, waardoor duizenden investeerders schade opliepen en er een golf van faillissementen in de crypto-industrie ontstond. Volgens schattingen bedraagt het verlies meer dan 40 miljard US dollar.

Ondertussen gaat het getouwtrek om oprichter Do Kwon door. In maart 2023 werd de Zuid-Koreaan gearresteerd in Montenegro na een maandenlange achtervolging en zou worden uitgeleverd aan de VS. Het Hooggerechtshof vernietigde de beslissing op het laatste moment. Kwon is sindsdien vrijgelaten.

Tegen de 32-jarige loopt nog een strafprocedure in zowel de VS als Zuid-Korea. In het ergste geval kan hij 40 jaar gevangenisstraf krijgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven