Nieuws - Telegram gaat gebruikers betalen in crypto

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Telegram gaat gebruikers betalen in crypto

Telegram gaat gebruikers betalen in crypto

Telegram wil de sociale mediagiganten inhalen. Om dat te doen, wil het nu gebruikers een deel van de advertentie-inkomsten geven - in crypto.

Telegram experimenteert al jaren in de cryptoruimte. Nu zet de messengerdienst een volgende stap: het wil gebruikers een deel van de advertentie-inkomsten van het platform geven. Het bedrijf kondigde dit aan in een blogpost. De Telegram-achtige blockchain Toncoin fungeert als de basis van het project. Maar waar gaat het precies om?

De Telegram-gemeenschap heeft er lang op moeten wachten, maar nu is het zover. De messenger-dienst gaat in de toekomst advertentie-inkomsten delen met zijn gebruikers. CEO Pavel Durov had deze stap eind februari al aangekondigd.

Iedereen die kanalen beheert op het sociale netwerk zal in de toekomst advertenties kunnen plaatsen. Alle "kanalen" met minstens 1.000 abonnees komen in aanmerking. De eigenaren van de kanalen kunnen dan speciale advertenties plaatsen via Toncoin, waarbij 50 procent van de inkomsten terugvloeit naar hen.

Oorspronkelijk zou de functie in bijna 100 landen worden geactiveerd. In de huidige aankondiging zijn enkele landen zoals Rusland, Oekraïne en Israël uitgesloten. TON-gebaseerde reclame is ook nog niet weergegeven in Duitsland.

Telegram wil sociale mediagiganten inhalen

Eén ding is echter duidelijk: Telegram verandert zijn verdienmodel radicaal. Het bedrijf richtte zich voorheen voornamelijk op de verkoop van premium lidmaatschappen. In 2023 genereerde het een omzet van ongeveer 45 miljoen dollar - een fractie van wat industriegigant Meta verdiende met zijn platforms Facebook, Instagram en Co. In dezelfde periode verdiende de bedrijvengroep van Mark Zuckerberg bijna 135 miljard dollar.

Telegram is op zoek naar groeimogelijkheden met zijn nieuwe concept. Er is blijkbaar nog veel ruimte voor verbetering op het gebied van reclame. Pavel Durov wees in de verklaring ook op het probleem. Omroepzenders hebben toegangscijfers van een biljoen views per maand. Maar slechts tien procent wordt te gelde gemaakt.

Verwerking via de Toncoin blockchain

Blockchaintechnologie is nu klaar om het probleem op te lossen. Om precies te zijn dat van Toncoin (TON). Destijds ontwikkeld door Telegram, emancipeerde het project zich van zijn makers vanwege moeilijkheden met de regelgeving van de SEC. Ze verloren elkaar echter nooit uit het oog. Vandaag de dag kunnen apps uit het TON ecosysteem nog steeds direct worden geïntegreerd als bots op Telegram.

De relatie wordt nu verder verdiept door het nieuwe, ambitieuze project. Het hele betalingsverrekeningsproces gaat namelijk via Toncoin lopen. Kanaaloperators die deelnemen aan het deelnameprogramma van Telegram worden betaald in TON, de coin van het cryptoproject. Als gevolg daarvan veroorzaakte het nieuws een explosie in de prijs van TON. Sinds het begin van het jaar is de coin met bijna 120 procent gestegen, piekte op $5,41 en werd op het moment van schrijven verhandeld op $5,04.

Deze stap markeert echter niet alleen een "keerpunt" voor Telegram, maar kan ook een belangrijke stimulans zijn voor de hele cryptosector. Ongeveer 800 miljoen mensen gebruiken de messenger-dienst elke maand. Gebruikers die voorheen niet echt bekend waren met blockchain, crypto en dergelijke, zullen door het deelnameprogramma waarschijnlijk kennismaken met deze onderwerpen en misschien de voordelen van de technologie inzien.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven