Nieuws - Stichting Cardano publiceert activiteitenverslag voor 2023

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Stichting Cardano publiceert activiteitenverslag voor 2023

Stichting Cardano publiceert activiteitenverslag voor 2023

Met haar jaarverslag geeft de non-profitorganisatie achter Cardano een diepgaand inzicht in alle ontwikkelingen op het gebied van adoptie.

De Cardano Foundation heeft vandaag haar tweede jaarverslag over het afgelopen jaar gepubliceerd. Het "Activity Report 2023" biedt een gedetailleerde blik op de drie belangrijkste aandachtsgebieden van de non-profitorganisatie: de operationele veerkracht van de Cardano blockchain, de educatie van potentiële gebruikers en belanghebbenden en de algemene adoptie van Cardano.

Zoals de CEO van de Cardano Foundation, Frederik Gregaard, uitlegt in een verklaring, is het rapport "een gelegenheid om de balans op te maken van de reikwijdte en omvang van de vooruitgang van het jaar". Gezien de relatief bescheiden omvang van de Foundation heeft het team "uitstekend werk" geleverd.

Cardano scoort met decentralisatie

De inspanningen lijken vruchten af te werpen. Cardano heeft meer dan 2.000 dagen ononderbroken gewerkt, zoals de Foundation benadrukt in het rapport. De reden voor de prestaties is waarschijnlijk niet in de laatste plaats de gedecentraliseerde aard van het Cardano-netwerk. Toen in januari 2023 een bug ervoor zorgde dat meer dan 50 procent van de nodes uitviel, waren de overgebleven operators in staat om de blockchain draaiende te houden. Een uitstekend voorbeeld van de veerkracht van het netwerk, zoals oprichter Charles Hoskinson later benadrukte.

Deze decentralisatie komt ook tot uiting in de cijfers van het rapport. Volgens het rapport was de gemiddelde gezondheid van de blokproductie 97 procent. De blockchain is ook gebaseerd op meer dan 3.100 staking pools. Door actieve monitoring was het bedrijf ook in staat om anomalieën in de staking pools in een vroeg stadium te herkennen en dienovereenkomstig te handelen.

Op het gebied van veerkracht lijkt de Cardano Foundation het afgelopen jaar haar doelen te hebben bereikt. In het huidige tijdperk van de roadmap van Cardano, Voltaire genaamd, moet het gedecentraliseerde beheer van het ecosysteem vooruit worden gestuwd. De Foundation was hier actief bij betrokken door middel van een bijbehorend Cardano Improvement Proposal (CIP).

Sterke partnerschappen voor adoptie

Cardano wordt ook gekenmerkt door een aantal partnerschappen met bedrijven in de "echte wereld" die bijdragen aan de groei van het ecosysteem. In dit opzicht benadrukt het rapport de samenwerking met het Braziliaanse staatsenergiebedrijf Petrobras in het afgelopen jaar. De Foundation heeft echter ook bijgedragen aan sociale duurzaamheid. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar een partnerschap met Zwitserland voor de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR), waaraan de Foundation 5,2 miljoen ADA doneerde om ontheemden te ondersteunen.

De Cardano Foundation benadrukt herhaaldelijk haar eigen inspanningen om de open source infrastructuur te ontwikkelen. De ontwikkelaars van Cardano behoren tot de meest actieve in de cryptosector. Vorig jaar daalde het aantal fulltime en totale Cardano-ontwikkelaars met respectievelijk vier en 17 procent, volgens een rapport van Electric Capital. Een aantal "nieuwe initiatieven" zou de adoptie van blockchain in 2023 echter verder kunnen stimuleren, aldus het jaarlijkse rapport. Deze omvatten de lancering van een nieuwe Cardano Explorer, een identiteitswallet en een nieuwe open source programmeertaal, Aiken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven