Nieuws - Steller Lumens update: wat zit achter de explosieve stijging van XLM?

Door Mike Hesp

Steller Lumens update: wat zit achter de explosieve stijging van XLM?

Stellar Lumens is in de afgelopen week met 94% gestegen. Een stormloop richting de top tien van de coinmarketcap. Voor bijna iedereen kwam deze stijging onverwacht. Momenteel staat het project op een marktkapitalisatie van ruim 13 miljard dollar, waarmee het op de 14e plaats staat van de meest waardevolle cryptocurrencies. Een eenmalige beweging of het begin van een rally?

Stellar Lumens is een van de oudste projecten in de sector, opgericht in 2014. En het verenigt veel partners in 1 project: IBM, de Verenigde Naties en ook Sam Altman, de oprichter van OpenAI. Met wereldweide betalingen, lage kosten, volledige transparantie en hoge snelheid wil Stellar zijn visie realiseren - en dat zelfs enigszins gedecentraliseerd. Een blik op de visie achter het netwerk, zijn geschiedenis, de prestaties en zijn toekomstperspectieven.

De oorsprong van Stellar Lumens: Een alternatieve route voor Jeb McCaleb

Stellar Lumens werd tien jaar geleden opgericht en wordt vaak de "kleine zus van Ripple" genoemd vanwege de vergelijkbare technologie en doelen. Beide projecten delen zelfs een oprichter: Jed McCaleb. Hij was medeoprichter van Ripple, maar verliet het project omdat hij vond dat Ripple te veel gericht was op banken en traditionele financiële instellingen en te gecentraliseerd was. Zijn antwoord? Stellar Lumens.

De ontwikkeling van Stellar wordt geleid door de non-profitorganisatie Stellar Lumens Foundation. De broncode is open source, en Stellar heeft in de loop der jaren regelmatig XLM-tokens verspreid via airdrops om te voorkomen dat een klein aantal bezitters te veel macht krijgt. Daarnaast gebruikt het netwerk een unieke consensusmethode, het Stellar Consensus Protocol, dat geen gebruik maakt van mining of staking. Iedereen kan een node opzetten en deel uitmaken van het netwerk. Momenteel zijn er ongeveer 150 nodes actief, waarvan drie onder beheer van de Stellar Lumens Foundation. Het ontwerp zorgt ervoor dat het netwerk blijft functioneren, zelfs als sommige nodes kwaadwillend zijn. Dit maakt Stellar potentieel minder kwetsbaar en decentraler dan Ripple.

Een filantropische visie met echte toepassingen

Stellar richt zich op grensoverschrijdende betalingen en het verbeteren van financiële toegang voor onderbedeelde groepen en vluchtelingen. In veel gevallen betalen migranten bijvoorbeeld torenhoge kosten om geld naar huis te sturen. Wereldwijd werd er in 2023 zo'n 900 miljard dollar aan dergelijke overschrijvingen uitgevoerd, vaak met kosten van 10% of meer. Daarnaast leven volgens de Wereldbank ongeveer 1,7 miljard mensen zonder bankrekening, vooral in ontwikkelingslanden. Ook in de VS heeft 5% van de bevolking geen toegang tot een bankrekening. Stellar wil deze problemen oplossen door snelle, goedkope financiële oplossingen te bieden.

McCaleb gaf in 2015 aan: "De betalingsindustrie heeft het tempo van het internet niet bijgehouden. Voor mensen in ontwikkelde landen werkt het systeem goed, maar degenen die 10% betalen voor overboekingen of geen bankrekening kunnen krijgen, worden benadeeld." Een van de oplossingen van Stellar is een samenwerking met MoneyGram, een bedrijf met geldautomaten in meer dan 180 landen. Via deze automaten kunnen mensen wereldwijd geld opnemen zonder kosten, rechtstreeks van hun Stellar-wallets met USDC.

Stellar heeft verschillende praktijkvoorbeelden gerealiseerd, vooral in Latijns-Amerika en Oekraïne. In samenwerking met de VN werden in Oekraïne miljoenen dollars aan hulp via Stellar aan vluchtelingen gedistribueerd. Deze innovatieve aanpak won in 2023 twee prijzen. Carmen Hett, penningmeester van de Wereldvluchtelingenorganisatie, zei hierover: "Dit zal de manier waarop we fondsen werven volledig veranderen."

Sterke partnerschappen en toekomstperspectief

Door de jaren heen heeft Stellar prominente adviseurs en partners aangetrokken, waaronder Sam Altman (CEO van OpenAI) en Matt Mullenweg (oprichter van WordPress). Het project werkt samen met grote namen zoals Visa, Mastercard, IBM en Circle aan verbeterde grensoverschrijdende betalingen. Daarnaast heeft Stellar partnerschappen met centrale banken in onder andere Oekraïne, Indonesië en Brazilië.

Ook werkt Stellar samen met Franklin Templeton, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In 2021 werd de Franklin OnChain U.S. Government Money Fund opgericht, die op Stellar draait. Dit fonds beheert momenteel zo’n half miljard dollar en werkt samen met andere blockchainplatforms zoals Polygon.

Franklin Templeton is lovend over Stellar. Op een panel zei hij onlangs: "15.000 transacties via traditionele financiële systemen kosten ons 15.000 dollar. Op Stellar Lumens kost het ons slechts 120 dollar." Daarnaast gaf hij aan jaarlijks 200 miljoen dollar aan transactiekosten te betalen, wat drastisch zou afnemen met blockchaintechnologie.

Stellar Lumens als investering

Op dit moment is meer dan de helft van alle Stellar Lumens in omloop, met ongeveer 30 van de in totaal 50 miljard tokens. De totale circulatie wordt jaarlijks met ongeveer 1% verhoogd. De huidige marktkapitalisatie bedraagt 15 miljard dollar. Stellar Lumens bevindt zich nog zo’n 53% onder het recordhoogte van 2018, toen één token bijna één dollar waard was. Momenteel ligt de prijs rond de 44 cent.

Hoewel er geen betrouwbare voorspellingen zijn voor de toekomstige koers, wijzen de recente groei, netwerkactiviteit en strategische partnerschappen erop dat Stellar Lumens opnieuw wordt gewaardeerd als een langdurig project in de cryptowereld. Het team werkt al tien jaar consequent aan dezelfde visie, ongeacht marktschommelingen, en begint daar nu de vruchten van te plukken. Hoe hoog de koers uiteindelijk zal stijgen, hangt echter sterk af van de bredere marktontwikkelingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven