Nieuws - Solana project vernietigt zichzelf per ongeluk

Door Luc Vesters

Solana project vernietigt zichzelf per ongeluk

Solana project zelfvernietiging

Bij het uitvoeren van een update hebben ontwikkelaars van Solana handelsplatform OptiFi per ongeluk zelfvernietiging ingeschakeld. Het netwerk is nu offline. Als gevolg hiervan is de Total Value Locked (TVL) van het platform, fondsen van $661.000 permanent vergrendeld. Dit zijn USDC stablecoins van gebruikersrekeningen of open trades. Echter, het OptiFi team heeft al aangekondigd dat zij een volledige terugbetaling zullen uitgeven.

De fout was te wijten aan een misverstand van Solana's programmacode. Volgens een rapport van de ontwikkelaars, startte een van de teamleden per ongeluk het "solana program close" programma commando. Dit werkt als een "kill switch" op Solana, wat neerkomt op een geprogrammeerde zelfvernietiging van het protocol hoofdnetwerk.

Ontwikkelaars hadden eerder geprobeerd een update te stoppen vanwege grote overbelasting op Solana. Hier werd een tweede versie van OptiFi gecreëerd, die men weer wilde verwijderen met het "solana program close" commando. De ontwikkelaars zelf verklaarden dat ze "niet helemaal helder wisten wat dit precies betekende voor het protocol". Daarom heeft OptiFi de Solana blockchain geadviseerd om een waarschuwing voor het gebruik van het programma commando toe te voegen in de software. Veel ontwikkelaars op Solana lijken zich niet bewust te zijn van de gevolgen hiervan. OptiFi heeft aan den lijve moeten ondervinden hoe duur dit kan worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven