Nieuws - Solana-oprichter stelt zich op tegen crypto-reserve
Tot ieders verrassing heeft Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana, zich uitgesproken tegen het idee van een Amerikaanse crypto-reserve waar ook SOL en andere altcoins deel van zouden uitmaken.
Afgelopen zondag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat, naast Bitcoin en Ethereum, ook Solana, XRP en Cardano zouden worden opgenomen in de "strategische crypto-reserve". Na deze aankondiging steeg de SOL-koers in korte tijd van 141 dollar naar 178 dollar. Op het moment van schrijven is Solana weer teruggezakt naar 144 dollar. Ondanks een lichte koersstijging van 5 procent vergeleken met vorige week, worstelt de Layer-1-chain met het tijdelijke einde van de memecoin-hype.
In een bericht op X legt Yakovenko uit dat hij eigenlijk liever helemaal geen crypto-reserve zou zien omdat, volgens hem, "als je decentralisatie wilt laten falen, moet je gewoon de overheid verantwoordelijk maken." Als overheden zich dan toch willen mengen, zou de medeoprichter van Solana het liefst zien dat "de staten hun eigen reserve opzetten als bescherming tegen fouten van de centrale bank". Vooral Utah lijkt op dit moment goed op weg te zijn.
Mocht er toch een nationale crypto-reserve komen, dan pleit hij ervoor dat "deze gebaseerd moet zijn op objectief meetbare eisen. Het maakt me niet uit hoe deze eruitzien. Ze kunnen zelfs zo worden ontworpen dat alleen Bitcoin er momenteel aan voldoet." Belangrijk is de meetbaarheid en een rationele onderbouwing. Zijn blockchain moet daar echter niet voor terugdeinzen; integendeel: "Als er een doel te bereiken is, zal het Solana-ecosysteem dat halen."
Michael Saylor, oprichter van Strategy, heeft zich aan de vooravond van de cryptotop in het Witte Huis eveneens sceptisch uitgelaten. Volgens hem is alleen Bitcoin neutraal en zou daarom deel moeten uitmaken van een langetermijnstrategische reserve van de Amerikaanse overheid.