Nieuws - Solana draait weer - maar voor hoe lang?

Door Ted Maas

Solana draait weer - maar voor hoe lang?

Solana (SOL)
Blockchain/Technologie
Solana draait weer - maar voor hoe lang?

Na enkele uren uitval is de blokproductie op Solana weer op gang gekomen. De koers werd niet benadeeld. Het incident heeft opnieuw zwakke punten van Solana aan het licht gebracht.

Na vijf uur wachten kwam het verlossende nieuws: het Solana netwerk heeft de blokproductie hervat. Hieraan voorafgaand hadden de Solana-fans een nagelbijtende ervaring - alweer. De netwerkstoring van gisteren was niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste. De blockchain is ondertussen al elf keer uitgevallen, moest worden gestopt en opnieuw worden opgestart. Het is nog niet bekend wat deze keer de oorzaak was. Maar opnieuw rijst de vraag hoe stabiel het netwerk eigenlijk is.

Blackout Solana verholpen

Gisteren, dinsdag, ging er een geroezemoes door crypto Twitter. Solana, de hype blockchain van de afgelopen maanden, produceerde geen blokken meer. "Technici uit het hele ecosysteem onderzoeken een storing in de bèta van het mainnet", kondigde Solana 's middags aan. Kort daarna werd een "nieuwe versie van de validatorsoftware" aangekondigd, "die een patch had om het probleem op te lossen dat de clusteruitval veroorzaakte". Validators moeten zich "voorbereiden op een upgrade en het netwerk opnieuw opstarten".

Om 14:57 was het gedaan met de spanning: "De productie van blokken in de bèta van het Solana mainnet is hervat". De uitval duurde in totaal vijf uur. "De hoofdverantwoordelijken," zei Solana, "werken aan een rapport over de oorzaak van de storing, dat beschikbaar zal worden gesteld zodra het klaar is." Er is nog geen officiële verklaring afgegeven.

De geschiedenis herhaalt zich

Tot gisteren leek het erop dat Solana zijn kinderziektes onder controle had. De laatste storing was een jaar geleden. In februari 2023 veroorzaakte een software-update verschillende forks en de "high-speed" blockchain vertraagde. Twee herstarts waren nodig om het netwerk weer aan de praat te krijgen. In totaal zijn er de afgelopen twee jaar elf incidenten geweest op Solana. 

Dit heeft weinig afgedaan aan het imago. Solana heeft onlangs een echte uptrend meegemaakt, aangewakkerd door verschillende memecoins, airdrops en een sterke prestatie van de cryptocurrency SOL. De prijs werd deze keer ook niet afgestraft. Vergeleken met de vorige dag won de cryptocurrency zelfs bijna twee procent.

Toch heeft Solana opnieuw een verklaring nodig. Technische mankementen lijken nog steeds niet te zijn opgelost. Solana werkt volgens het principe van "trial and error". In termen van marktkapitalisatie is dit eigenlijk een slechte grap.

Als reden wordt gegeven dat Solana nog in bètaversie draait. Problemen horen er gewoon bij. Dit argument hoor je echter alleen als het als excuus dient. Als Solana in de bovenste regionen wil blijven meespelen, moet het eindelijk een einde maken aan zijn problemen. Het incident van gisteren toonde nog maar eens aan dat de Solana-boom op het randje speelt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven