Nieuws - Satoshi Nakamoto zijn laatste woorden en de connectie met Wikileaks

Door Ted Maas

Satoshi Nakamoto zijn laatste woorden en de connectie met Wikileaks

Satoshi Nakamoto zijn laatste woorden en de connectie met Wikileaks

De zoektocht naar aanwijzingen in de Bitcoin-archieven leidt naar het platform Wikileaks en zijn oprichter Julian Assange.

Het is 10 december 2010. Het eerste blok van de Bitcoin blockchain is bijna twee jaar oud als Satoshi Nakamoto - de onbekende uitvinder van de cryptocurrency - een van zijn laatste bijdragen schrijft in het Bitcoin Talk forum.

Aanvallen op Wikileaks

Een paar dagen eerder, op 6 december 2010, had het klokkenluiders-platform Wikileaks in een blogbericht melding gemaakt van "massale aanvallen". Om zichzelf hiertegen te beschermen, hadden de beheerders de community om hulp gevraagd:

[...] om te voorkomen dat Wikileaks ooit helemaal van het internet verdwijnt, hebben we jouw hulp nodig. Als je een Unix-server hebt die een website op het internet host, dan kun je helpen.

In reactie hierop heeft het platform dat is opgericht door Julian Assange 355 nieuwe zogenaamde mirror-sites opgezet, d.w.z. websites die de inhoud van Wikileaks kopiëren. Het idee is dat door de inhoud te dupliceren of te decentraliseren, deze beter beschermd kan worden van aanvallen van buitenaf.

Dit bleek achteraf een goed idee. Het digitale fundament waarop de website stond, was al vaker aan het wankelen. Zo zou Amazon gevraagd zijn Wikileaks offline te halen. Zoals het online magazine PCWorld meldde, had onder andere de Amerikaanse veiligheidsdienst Homeland Security hierom gevraagd. Het verzoek was geen toeval. Volgens PCWorld stond Wikileaks op dat moment op het punt om gevoelige documenten en video's over de conflicten in Iran en Afghanistan te publiceren:

WikiLeaks is onder vuur komen te liggen voor het publiceren van geheime Amerikaanse documenten, waaronder video's en documenten van de oorlogen in Irak en Afghanistan, evenals gevoelige connecties tussen de Amerikaanse ambassade en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. [...]

Op 28 november van hetzelfde jaar werd geprobeerd het platform lam te leggen door de servers te bombarderen via DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service).

Bitcoin haalt de krantenkoppen

Een paar dagen na de grootschalige aanval op Wikileaks, vond het grootste mediabericht over Bitcoin tot nu toe plaats. Hetzelfde tijdschrift (PCWorld) publiceerde een artikel met de titel "Could the Wikileaks Scandal Lead to New Virtual Currency?". (Kan het Wikileaks-schandaal leiden tot een nieuwe virtuele valuta?).

Hierin beschreef het tijdschrift hoe de gebeurtenissen rondom Wikileaks het internet op zijn grondvesten lieten schudden. Hackers hadden al peer-to-peer oplossingen bedacht als reactie op de aanvallen. Hetzelfde, vervolgt het tijdschrift, zou ook denkbaar zijn voor een digitale valuta:

Dat is wat Bitcoin biedt; een gedecentraliseerde virtuele valuta die ofwel het beste idee is sinds ‘sliced bread’, of de dagdroom van een random hacker. Zolang het Wikileaks-debacle voortduurt, wordt het op verschillende plaatsen op het web genoemd als een mogelijk antwoord op de online betalingsmonopolie van PayPal. - PCWorld

De laatste woorden van Satoshi Nakamoto

De publieke vermelding van Bitcoin in het PCWorld artikel leidde blijkbaar tot serverproblemen op het Bitcointalk forum. Het forum ging korte tijd offline om de stormloop van bezoekers aan te kunnen. Satoshi Nakamoto publiceerde vervolgens zijn een-na-laatste bericht in dezelfde thread. Hij schreef op 11 december 2010:

Het zou leuk zijn geweest om deze aandacht in een andere context te krijgen. WikiLeaks heeft het wespennest een schop gegeven en de wespen komt onze kant op. - Satoshi Nakamoto

De dag erna zou nog een bericht komen van de Bitcoin-bedenker. Dit bericht zou van technische aard zijn. Hierna werd Satoshi Nakamoto stiller op het Bitcointalk forum.Daarna zou het nog vier maanden duren voordat het allerlaatste bericht van Satoshi verscheen in een email.

[I’ve moved on to other things. It’s in good hands with Gavin and Allen.]

[Ik ben verder gegaan met andere dingen. Het is nu in goede handen bij Gavin en Allen].

- Satoshi Nakamoto

Is Julian Assange de uitvinder van Bitcoin?

Nu ligt de conclusie voor de hand om de uitvinder van Bitcoin in verband te brengen met Wikileaks of Julian Assange, hij verdween immers rond dezelfde tijd dat de toegenomen aanvallen op het platform plaatsvonden. Kort daarvoor was er een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange op verdenking van verkrachting. Assange was dus op zoek naar asiel of op de vlucht voor de autoriteiten op het moment dat Satoshi verdween. Dit is echter op zijn best giswerk. Er is geen solide bewijs voor.

Voor Bitcoin zelf en de cryptogemeenschap maakt het uiteindelijk niet uit wie de uitvinder van Bitcoin eigenlijk is. Een van de unique selling points van de cryptocurrency is immers dat het functioneert zonder instituten - of het nu een bank, een staat of Satoshi Nakamoto is. Voor meer speculatie over de identiteit van Satoshi, hebben we een artikel geschreven op onze Academy omgeving.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven