Nieuws - Sandbox, de nieuwe Blockchain van de EU-Commissie

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Sandbox, de nieuwe Blockchain van de EU-Commissie

Wet en regelgeving
Investeren
Blockchain/Technologie
Sandbox, de nieuwe Blockchain van de EU-Commissie

De EU-Commissie heeft de Europese Blockchain Sandbox gelanceerd. Wat het initiatief kan doen en waar er ruimte is voor verbetering.

Met de European Blockchain Sandbox heeft de EU-Commissie een belangrijke stap gezet om DLT-infrastructuren in de Europese Unie te bevorderen. De Regulatory Sandbox duurt tot 2026 en omvat in totaal 20 projecten. Zogenaamde regulatory sandboxes zijn bedoeld om experimenten met nieuwe technologieën mogelijk te maken. Met andere woorden, er wordt een zo onbureaucratisch mogelijk juridisch kader vastgesteld, dat onder normale omstandigheden niet denkbaar zou zijn, maar bedoeld is om zowel autoriteiten als innovatoren de gelegenheid te bieden van bepaalde projecten te leren ten behoeve van innovatieonderzoek.

De European Blockchain Sandbox wil verschillende DLT-gebruikscases testen, van financiën tot geneeskunde en logistiek. De projectselectie hangt onder meer af van de volwassenheid van de business case of de juridische status. Geïnteresseerde blockchainprojecten kunnen zich tot 14 april aanmelden bij het initiatief van de EU-Commissie.

DeFi-expert kritisch: DAO's staan in de kou

Gezien de cryptokritische geluiden van de afgelopen weken en maanden is de blockchain-sandbox van de EU zeer welkom. Al was het maar als signaal dat blockchaintechnologie en cryptobedrijven zeer welkom zijn in de EU.

De sandbox laat echter echt gedecentraliseerde blockchainprojecten buiten beschouwing. DAO's zijn uitgesloten van het EU-initiatief omdat een rechtspersoon binnen de EU een voorwaarde is.

Conclusie over de Europese Blockchain Sandbox

Het EU-initiatief is in principe toe te juichen. Het is echter te hopen dat de suggesties voor verbetering vanuit de blockchain-scene worden meegenomen. Anders kan snel de indruk ontstaan dat men de blockchaintechnologie niet echt serieus neemt.

Ook in het eigen belang van de EU-instellingen zou een zandbak met DAO's een uitstekende oefening zijn om regelgevingservaring op te doen en zo op lange termijn voordelen voor de EU als locatie te creëren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven