Nieuws - Russische bedrijven gebruiken USDT voor grondstoffenhandel met China

Door Luc Vesters

Russische bedrijven gebruiken USDT voor grondstoffenhandel met China

Tether (ERC-20) (USDT)
Wereldeconomie
Stablecoin
Russische bedrijven gebruiken USDT voor grondstoffenhandel met China

Sommige Russische grondstoffenbedrijven hebben onlangs problemen ondervonden bij het verwerken van financiële transacties met hun Chinese partners. De verrassende oplossing, volgens een rapport van Bloomberg: de stablecoin USDT.

Ten minste twee grote, niet-gesanctioneerde metaalproducenten gebruiken naar verluidt USDT en verschillende andere cryptocurrencies om enkele van hun grensoverschrijdende transacties met Chinese klanten en leveranciers af te wikkelen.

De adoptie van USDT wordt gezien als een reactie op internationale sancties als gevolg van geopolitieke spanningen, die een tijdelijk hoogtepunt bereikten met het begin van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne in februari 2022. Volgens het rapport zijn er geen directe Amerikaanse sancties tegen de bedrijven. Toch ondervinden ze belemmeringen bij het uitvoeren van hun internationale zakelijke activiteiten, vooral bij het ontvangen van betalingen.

De VS en zijn westerse bondgenoten hebben onder andere de uitsluiting van Rusland van het SWIFT-banknetwerk als sanctie ingevoerd. Een drastische maatregel. “Met stablecoins kan de overdracht slechts 5 tot 15 seconden duren en een paar cent kosten, wat dergelijke transacties zeer efficiënt maakt,” zegt crypto-analist Ivan Kozlov, die de verschuiving naar USDT verklaart. Het gebruik van stablecoins zoals USDT voor internationale betalingen is niet ongewoon voor gesanctioneerde landen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven