Nieuws - Rusland stemt in met grensoverschrijdende cryptobetalingen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Rusland stemt in met grensoverschrijdende cryptobetalingen

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Wereldeconomie
Rusland is bezig met wetsontwerp dat grensoverschrijdende cryptobetalingen mogelijk maakt

Na een lang geschil tussen het ministerie van Financiën en de Centrale Bank staat Rusland grensoverschrijdende betalingen met cryptocurrencies toe.

In Rusland hebben het ministerie van Financiën en de Centrale Bank overeenstemming bereikt over een wetsontwerp dat grensoverschrijdende cryptobetalingen mogelijk maakt. Dit meldt het Russische dagblad Kommersant, onder verwijzing naar verklaringen van vice-minister van Financiën Alexei Moiseyev. Volgens het verslag is het nog onduidelijk wanneer over het document zal worden gestemd.

Tijdens de legalisering voorziet het ontwerp erin dat Russische burgers onder meer cryptocurrencies kunnen kopen en toegang krijgen tot cryptowallets. De centrale bank zal toezicht houden op de aanbieders. "Momenteel openen mensen cryptowallets buiten de Russische Federatie," legt Moiseyev uit. Hiermee hoopt Rusland meer controle en transparantie over de sector te krijgen.

Rusland gaat voor crypto - nieuwe sancties mogelijk?

In feite is de aanstaande legalisering van grensoverschrijdende cryptobetalingen slechts een van de vele stappen die Rusland sinds de invasie van Oekraïne heeft durven nemen ten aanzien van Bitcoin en co. Het land heeft nieuwe belastingregels vastgesteld voor cryptocurrencies, onderzoekt op blockchain gebaseerde alternatieven voor het SWIFT-systeem en overweegt momenteel het minen van bitcoin te legaliseren. Binnenlandse betalingen met de digitale valuta blijven voorlopig echter verboden.

De toenemende drang naar crypto zal echter niet zonder gevolgen blijven. Nadat de Russische president Poetin de gedeeltelijke mobilisatie van 300.000 reservisten had bevolen, heeft de Europese Unie de huidige sancties met zes maanden verlengd en een achtste pakket maatregelen aangekondigd. Het is goed mogelijk dat de alliantie van staten zich meer op crypto gaat richten, bijvoorbeeld door het verbieden van mengdienstverleners.

Eerder hadden de VS al nieuwe sancties tegen het Kremlin ingesteld. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft 22 Russische functionarissen en twee organisaties op de zwarte lijst geplaatst. Onder hen was een paramilitaire neonazimilitie die actief deelnam aan de vijandelijkheden in Oekraïne.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven