Nieuws - Ripple vs. SEC nadert beslissing

Door Ted Maas

Ripple vs. SEC nadert beslissing

Ripple (XRP)
Wet en regelgeving

Het geschil tussen Ripple en de SEC kabbelt verder. Nu heeft de ondertussen bekende Gary Gensler nieuwe documenten ingediend. Wat zit erachter?

In de laatste wending in de XRP rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft de SEC haar antwoordbrief over mogelijke rechtsmiddelen verzegeld ingediend. Dit betekent een belangrijke vooruitgang in het juridische geschil. De ingediende documenten gaan over de mogelijke straffen die Ripple zou kunnen krijgen.

Voorwaarde: de SEC moet met haar beschuldigingen bewijzen dat Ripple zich bezighield met ongeoorloofde effectenhandel (met de cryptocurrency XRP).

De voormalige Amerikaanse federale aanklager James K. Filan deelde de update over de rechtszaak tegen Ripple op Twitter. Hij legde uit: “Deze documenten zijn nog niet openbaar. Openbare bewerkte versies zullen worden ingediend tegen woensdag 8 mei 2024.

De crypto-community wacht nu met spanning op de documenten. Deze zouden licht kunnen werpen op de argumenten van de SEC en de mogelijke impact op Ripple kunnen verduidelijken. De inzet is hoog: de SEC eist boetes van in totaal ongeveer twee miljard US dollar. Het tegenvoorstel van Ripple is een maximale boete van slechts 10 miljoen dollar.

Zelfs in het geval van een gunstige uitkomst voor Ripple is het niet zeker dat de XRP-koers op de lange termijn positief zal worden beïnvloed. XRP wordt momenteel verhandeld voor ongeveer 50 cent en staat daarmee lager dan in de zomer van 2023. 84 procent onder zijn all-time high van €2.82.

Ripple behaalde destijds een gedeeltelijke overwinning omdat de Amerikaanse rechter Torres oordeelde dat XRP geen effect was (op het moment dat particuliere beleggers XRP verhandelen). Tegelijkertijd moet XRP echter wel worden beschouwd als een effect wanneer het wordt verkocht aan institutionele beleggers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven