Nieuws - Ripple-uitspraak: Dit zijn de kansen op een rechtszaak door de SEC

Door Luc Vesters

Ripple-uitspraak: Dit zijn de kansen op een rechtszaak door de SEC

Ripple-uitspraak: Dit zijn de kansen op een rechtszaak door de SEC

Ripple wint, de SEC verliest. En de cryptoruimte juicht. Voorlopig. De drie jaar durende juridische strijd tussen de toonaangevende cryptofirma en de Amerikaanse financiële toezichthouder zou via een hoger beroep naar de volgende ronde kunnen gaan.

De Amerikaanse financiële toezichthouder zinspeelde vorige week al op zo'n stap. In een verklaring wordt de uitspraak van de rechter aangevochten als een vergissing - een eerste signaal voor een hoger beroep. Ook voormalig SEC-advocaat en cryptocriticus John Reed Stark verwacht hetzelfde: "De uitspraak van de rechter in de Ripple-zaak is een gedeeltelijke summiere uitspraak van een enkele districtsrechter," schrijft hij op Linkedin. "Hoewel de beslissing belangrijk is en zeker het onderzoeken waard, schept het geen bindend voorbeeld voor andere rechtbanken."

De advocaat van Ripple, John E. Deaton, interpreteert de situatie heel anders. Een aanstelling zou minstens twee jaar duren. Tot die tijd geldt het huidige vonnis. Hij denkt niet dat een andere rechter de eerste beoordeling van de effectenkwestie fundamenteel zal betwisten.

De Amerikaanse financiële toezichthouder beschuldigt Ripple 2020 ervan dat zijn token een security is. Het bedrijf had hem bij de SEC moeten registreren. De verkoop van $1,4 miljard was illegaal. De zaak werd behandeld in een districtsrechtbank in New York. Haar beoordeling: De verkoop aan institutionele beleggers was inderdaad een verkoop van effecten, maar geen handel in XRP op cryptobeurzen. In het vonnis:

"De rechtbank merkt alleen op dat er een joint venture bestond tussen Ripple en de institutionele kopers. De rechtbank gaat niet in op de vraag of de joint venture ook "andere XP-houders" omvat. Beklaagden Garlinghouse en Larsen, het "XRP-ecosysteem" of andere bedrijven." Zegt Rechter Analisa Torres

Volgens John Reed Stark is deze zienswijze problematisch. Institutionele beleggers zouden beleggersbescherming krijgen, terwijl kleine beleggers geen rechten zouden hebben. Het is ook de vraag of ze niet gewoon speculeren op het gebruik van het bedrijf, zelfs als ze niets over het bedrijf weten. Hij denkt dat het aannemelijk is dat een andere rechtbank de splitsing tussen institutionele en particuliere beleggers zou omkeren.

De uitkomst van het juridische geschil wordt als baanbrekend beschouwd voor de hele Amerikaanse sector. Want met dezelfde beschuldiging startte de SEC in 2022 rechtszaken tegen andere cryptobedrijven, zoals Binance en Uniswap.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven