Nieuws - Ripple-megadeal afgeketst: Circle wijst overnamebod van 5 miljard dollar af
Door
Ripple Labs, het bedrijf achter de cryptomunt XRP, lijkt in een stroomversnelling te zitten. Na de lancering van de eerste XRP-Tracker-fonds in Azië en de presentatie van een nieuwe bewaarservice voor digitale activa, was het vizier duidelijk gericht op uitbreiding. Maar een overname die crypto-geschiedenis had kunnen schrijven, is nu van tafel.
Volgens een bericht van persbureau Bloomberg bood Ripple tot wel 5 miljard dollar om Circle, de uitgever van stablecoin USDC, over te nemen. Circle wees het voorstel echter af. Ondanks het miljardenbedrag vond het bedrijf – dat verantwoordelijk is voor de op één na grootste dollarstablecoin ter wereld – het bod simpelweg niet hoog genoeg. Ripple lijkt vooralsnog niet van plan een verbeterd voorstel te doen.
Ripple probeert al langer voet aan de grond te krijgen in de stablecoin-markt. In december vorig jaar introduceerde het zijn eigen digitale dollarvariant, RLUSD. Maar met een huidige marktkapitalisatie van zo’n 317 miljoen dollar blijft die nieuwkomer nog ver achter bij USDC, dat een indrukwekkende 61 miljard dollar vertegenwoordigt.
Ripple zelf wordt in 2024 geschat op een marktwaarde van ongeveer 11 miljard dollar – een waardering die CEO Brad Garlinghouse begin dit jaar overigens “achterhaald” noemde.
Hoewel de Circle-deal dus niet doorgaat, had Ripple wel succes op een ander front. Begin april nam het bedrijf Hidden Road over, een crypto-brokeragefirma, voor een slordige 1,25 miljard dollar. Die overname zou de adoptie van zowel XRP als het onderliggende XRPL-netwerk flink kunnen versnellen.
“Dit is een enorme stap voor Ripple, maar ook een belangrijke ontwikkeling voor de hele sector,” zei Garlinghouse in een interview met CNBC.
En de ambities stoppen daar niet: recent werd in de VS ook de eerste XRP Futures ETF gelanceerd. En wie weet wat de toekomst brengt, volgens de decentrale wedplatform Polymarket is de kans dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC in 2025 een XRP Spot ETF goedkeurt, inmiddels opgelopen tot 79 procent.