Door
Nog maar een paar maanden geleden leek Ripple uitgeput door de jarenlange juridische strijd met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Dat XRP ooit nog in de buurt van zijn all-time high zou komen, leek ondenkbaar. Maar dat was vóór Trump opnieuw het Witte Huis betrad. Sindsdien zijn de kaarten binnen de cryptowereld opnieuw geschud. De SEC trok massaal rechtszaken in en vorige week ook die tegen Ripple. De koers van XRP was al in aanloop flink gestegen. Inmiddels staat de munt 290 procent hoger dan een jaar geleden meer dan welke andere coin uit de top 10 dan ook. En het ziet ernaar uit dat XRP mogelijk zelfs een rol zou kunnen spelen in een toekomstige Amerikaanse crypto-reserve. Toch is de huidige koersrally allesbehalve solide.
Ripple is zonder twijfel een van de veteranen in de cryptowereld. Het project werd opgericht in 2012, dus nog vóór Ethereum, en het probeerde de zwaktes van Bitcoin aan te pakken door zich te richten op snelle en goedkope betalingen. De kern is het XRP Ledger, waarop het wereldwijde betalingsnetwerk RippleNet is gebouwd.
RippleNet bestaat uit drie diensten:
xCurrent, een systeem voor realtime betalingen tussen banken
xVia, een API-oplossing voor betalingsverkeer
xRapid, ook wel bekend als On-Demand Liquidity (ODL), het enige product dat XRP daadwerkelijk gebruikt als brugvaluta.
Die laatste is cruciaal. Ripple pronkt graag met een lange lijst van partners, waaronder American Express, Santander en Bank of America. En ja, die zijn inderdaad verbonden aan RippleNet. Maar het merendeel van hen maakt géén gebruik van het ODL-systeem—waardoor er dus ook geen directe vraag naar XRP ontstaat.
Hoe vaak ODL überhaupt wordt ingezet, is de vraag. Bekende gebruikers zijn onder andere het Japanse SBI Remit en Tranglo in Zuidoost-Azië. Maar ook daar is het gebruik van ODL flink afgenomen. Na het omvallen van Silicon Valley Bank in maart 2023 stopte Tranglo grotendeels met de dienst. Volgens advocaat Bill Morgan op X maakten ODL-betalingen vorig jaar slechts een paar procent van de totale transacties uit. “Tranglo vroeg zijn ODL-partners zelfs om tijdelijk te stoppen met het gebruik van XRP,” aldus Morgan.
Niet alleen in de bankensector speelt XRP een bijrol. Ook binnen het bredere crypto-ecosysteem heeft het project nooit echt voet aan de grond gekregen. Omdat het XRP Ledger tot nu toe geen smart contracts ondersteunt, is de rol binnen DeFi te verwaarlozen. Volgens DeFiLlama is er slechts 80 miljoen dollar aan total value locked (TVL) op het netwerk. Ripple heeft wel aangekondigd smart contracts dit jaar te willen integreren, maar het is de vraag of het de achterstand op gevestigde blockchains nog kan inhalen.
Vertrouwen op een mogelijke opname in een Amerikaanse altcoin-reserve om zo XRP belangrijker te maken in het betalingsverkeer, lijkt dus een risicovolle gok. De huidige vraag naar ODL wijst in elk geval niet op brede adoptie. Bovendien is het nog onduidelijk hoe zo’n reserve eruit zou zien. Trump noemde XRP wel als kandidaat, maar vooralsnog komen alleen in beslag genomen crypto’s in aanmerking en daar hoort XRP niet bij. In het officiële decreet over de Digital Asset Stockpile werd XRP dan ook al niet meer genoemd.
Gezien al deze ontwikkelingen is het onzeker hoe XRP zich verder zal ontwikkelen. Ripple kan misschien nog een tijdje meeliften op het positieve sentiment na de rechtszaak met de SEC. Maar vroeg of laat zal die opwaartse trend afvlakken. En dan komt de onvermijdelijke vraag: wat gaat de vraag naar XRP dan nog aanjagen?