Nieuws - Ripple: gedeeltelijke overwinning tegen de SEC

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Ripple: gedeeltelijke overwinning tegen de SEC

Ripple (XRP)
Ethereum (ETH)
VS
Wet en regelgeving
Volgens de rechter valt Ether niet onder het effectenrecht valt. Ripple zou daar nu van kunnen profiteren.

Ripple heeft een doorbraak bereikt tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission in het juridische geschil over XRP, waarvan ook Ethereum zou kunnen profiteren.

In het juridische geschil over de vraag of XRP een effect is, heeft Ripple nu misschien een beslissende doorbraak bereikt. De bevoegde rechter laat een belangrijke toespraak van voormalig SEC-directeur William Hinman toe. Daarin werd betoogd dat Ether niet onder het effectenrecht valt. Ripple zou daar nu van kunnen profiteren.

Doorbraak in juridisch geschil over XRP?

Specifiek gaat de zaak over een toespraak die Hinman hield op de Yahoo Finance All Markets Summit in 2014. Volgens de toenmalige SEC-directeur van de Division of Corporation Finance "zijn de huidige aanbiedingen en verkopen van Ether geen effectentransacties". Hinman noemde de "gedecentraliseerde structuur" van het Ethereum-netwerk als rechtvaardiging. Toepassing van de federale effectenwetgeving op Ether-transacties zou "weinig toegevoegde waarde" hebben.

De SEC had eerder bezwaar gemaakt tegen het bevel van de rechter om interne documenten met betrekking tot deze toespraak openbaar te maken. Dit heeft de rechtbank nu afgewezen: "De rechtbank verwerpt de bezwaren van de SEC en draagt de SEC op de bevelen na te leven," luidt een document van 29 september.

De goedkeuring zou een beslissende wending kunnen brengen in de juridische strijd over XRP, die al bijna twee jaar duurt, en daarmee de fundamentele vraag hoe cryptocurrencies in de VS moeten worden gereguleerd. Ripple vertrouwt ook op de gedecentraliseerde uitgifte van XRP-tokens. Als de rechtbank de redenering van Hinman volgt, zou de cryptocurrency ook niet onder het effectenrecht vallen.

 

Precedent voor de crypto-industrie

De uitkomst van de precedentenzaak zou ook voor Ethereum van groot belang kunnen zijn. SEC-voorzitter Gary Gensler benadrukte onlangs nog de gelijkenissen tussen opbrengsten uit weddenschappen en dividenduitkeringen. Nu de Ethereum Blockchain overgaat op Proof of Stake, zou Ether geclassificeerd kunnen worden als een effect, aldus Gensler. Als Ripple zegeviert, staan de recente verklaringen van Gensler op losse schroeven

Het blijft echter onduidelijk wanneer er een uitspraak zal worden gedaan. Recentelijk hebben zowel Ripple als de SEC aangedrongen op een snel einde door een kort geding aan te vragen. De huidige toelating van de documenten zou het vastgelopen juridische geschil verder kunnen vertragen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven