Nieuws - Recordfinancieringen voor blockchainprojecten in 2022 dankzij Afrika
Door
Ondanks het crisisjaar 2022 hebben blockchainprojecten meer geld ontvangen dan ooit tevoren. Dat blijkt uit een nieuw rapport.
Voor de wereldeconomie was 2022 geen goed jaar. Oorlog, inflatie, rentestijgingen, problemen met de toeleveringsketen en de nasleep van de Coronapandemie zorgden voor turbulentie op de financiële markten, waarvan sommige ernstig. Ook de cryptosector kampte met problemen. De implosie van het Terra-ecosysteem, massaontslagen, golven van faillissementen en, last but not least, de ondergang van FTX drukten de prijzen en stuurden de sector een nieuwe ijstijd in.
In tegenstelling tot de verwachtingen bleef de belangstelling voor blockchaintechnologie echter ongebroken, vooral van de kant van de financiers. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het durfkapitaalbedrijf "CV VC". Volgens het rapport haalden blockchainprojecten 26,8 miljard dollar op uit financieringsrondes. Daarmee overtrof 2022 het vorige recordjaar 2021 met 4%. De helft van de deals werd gesloten in de VS, gevolgd door Azië met 26%. Europa kwam op de derde plaats met 21%.
Blockchainprojecten konden vorig jaar in totaal 474 miljoen dollar ophalen op het continent Afrika - een stijging van 429%. De financieringen zijn echter vooral geconcentreerd in twee landen: Zuid-Afrika en de eilandengroep de Seychellen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 81% van de financieringsrondes. De regelgeving speelt de locaties ongetwijfeld in de kaart. Kenia, Nigeria en Liberia volgen. Laatstgenoemde haalde de top 5 dankzij een eenmalige financiering van het blockchainplatform Jambo.
Drie bedrijven in het bijzonder vallen op in het rapport: hun financieringen zijn goed voor in totaal 65% van het totale volume. De op de Seychellen geregistreerde cryptobeurs Kucoin haalt alleen al een derde van de fondsen op (160 miljoen dollar). Daarna volgen het betalingsbedrijf MFS Africa (100 miljoen US dollar) en de Bitcoinbeurs VALR (50 miljoen).
Het rapport belicht de snelle groei van de crypto- en blockchainindustrie op het Afrikaanse continent. Wat betreft adoptie is er geen markt "waar de groei en vraag naar inclusieve en toegankelijke financiële diensten sterker is dan in Afrika", legt Ian Putter, regionaal directeur van Standard Bank's Blockchain Research Institute Africa, uit.
Bevolkingen gebruiken cryptocurrencies om bijvoorbeeld valutadevaluaties tussen afzonderlijke Afrikaanse landen te compenseren. In de Centraal-Afrikaanse Republiek is Bitcoin nu officiële valuta.
Vanwege de sterk toegenomen adoptie roepen waarnemers als het Internationaal Monetair Fonds op tot betere regelgeving voor de sector. Volgens het CVVC-rapport is crypto momenteel in vijf landen toegestaan. De meerderheid heeft Bitcoin en de rest van de cryptomarkt gedeeltelijk of volledig verboden. In negen landen blijft de wettelijke status onduidelijk.