Nieuws - Rechtszaak tegen crypto-beurs KuCoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Rechtszaak tegen crypto-beurs KuCoin

Ethereum (ETH)
Exchanges
Wet en regelgeving
Rechtszaak tegen crypto-beurs KuCoin

Met KuCoin zou er weer een cryptobeurs zijn vingers hebben gebrand aan de handel in effecten. Volgens de aanklacht gaat het daarbij ook om Ethereum.

Bij het woord "security" huiveren crypto handelsplatformen op hun beurt. Of cryptocurrencies onder de Amerikaanse wet als effecten worden beschouwd, is een van de meest omstreden regelgevingskwesties. Zonder een sluitend antwoord is de regel: bij twijfel, geef de eiser het voordeel van de twijfel. Met KuCoin moet een ander platform zich nu verantwoorden voor het handelen in effecten. De aanklacht eist de stillegging van alle activiteiten in de staat New York "totdat het bedrijf zich aan de wet houdt".

KuCoin: schendingen van de effectenhandel?

Volgens procureur-generaal Letitia James doet KuCoin zich "verkeerd voor" als een cryptobeurs zonder "bij de Securities and Exchange Commission te zijn geregistreerd als een nationale effectenbeurs noch op passende wijze te zijn aangewezen door de Commodity Futures Trading Commission". Overeenkomstige diensten zoals handel in crypto-activa en aanbiedingen voor leningen en staken zouden daarom illegaal worden aangeboden, aldus James.

Hoewel KuCoin niet is geregistreerd in New York, blijft het bedrijf actief in de staat. Hetzelfde geldt voor Canada, Nederland en de Seychellen, waar KuCoin ook geen vergunning heeft. Bovendien had KuCoin "niet voldaan aan een dagvaarding van de OAG en geen nadere informatie verstrekt over zijn handelsactiviteiten in digitale activa in deze staat".

Alle diensten moeten daarom worden gestaakt, en KuCoin moet zich op rechterlijk bevel voorlopig terugtrekken uit New York. Dienovereenkomstig zou het bedrijf "een geo-block moeten instellen op basis van IP-adressen en GPS-locaties om toegang tot de mobiele app, website en diensten van KuCoin vanuit New York te voorkomen".

Ethereum beoordeeld als security

De procureur-generaal maakt duidelijk dat de aangeboden cryptocurrencies effecten zijn. Ethereum bij naam noemend, zegt ze: "Deze rechtszaak is een van de eerste keren dat een toezichthouder in de rechtbank heeft beweerd dat ETH, een van de grootste cryptocurrencies die er zijn, een effect is." Ether is "net als LUNA en UST een speculatief activum dat afhankelijk is van de inspanningen van derde om de eigenaars van ETH winst te bezorgen". Dienovereenkomstig zou KuCoin zich hebben moeten registreren voor de verkoop.

Definitieve waarderingen zijn echter nog in afwachting. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) herhaalde onlangs haar standpunt dat Ether moet worden geclassificeerd als een effect na de overstap van de Ethereum blockchain naar Proof of Stake. De Commodity Futures Trading Commission heeft dit tegengesproken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven