Nieuws - Polygon (MATIC) plant grote blockchaintransformatie

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Polygon (MATIC) plant grote blockchaintransformatie

Polygon (MATIC)
Blockchain/Technologie
Polygon (MATIC) plant grote blockchaintransformatie

Polygon is van plan om zijn blockchain fundamenteel te veranderen. Waarom neemt het project deze drastische stap en welke rol zal de token van Polygon, MATIC, spelen in de toekomst?

Mihailo Bjelic, de medeoprichter van Polygon, presenteerde onlangs een voorstel om de huidige Polygon Proof of Stake (PoS) blockchain te transformeren in een zkEVM-Validium Ethereum Layer-2 blockchain. Simpel gezegd betekent dit dat hij de technologie achter de huidige Polygon PoS Blockchain fundamenteel wil vernieuwen. Disney, Reddit, Nike, Starbucks en vele andere grote spelers bouwen momenteel hun projecten op de Polygon PoS Chain.

De verandering is bedoeld om het ecosysteem van Polygon veiliger, kosteneffectiever en vooral sneller te maken op de lange termijn. Het is de bedoeling dat de upgrade in het eerste kwartaal van 2024 live gaat.

De geplande upgrade naar een echt Ethereum Layer 2-netwerk werpt licht op een debat dat in de cryptogemeenschap maar al te zelden aan bod komt: het verschil tussen sidechains en Layer 2-netwerken. Maar waarom is het zo belangrijk? Wat zit er achter het voorstel van de Polygon-medeoprichter? En wat zijn de gevolgen van de upgrade voor voor MATIC?

Sidechain vs. Layer 2 Netwerk: een fundamenteel verschil

De huidige structuur van Polygon werkt als een sidechain van Ethereum. Een sidechain is een standalone blockchain die parallel loopt aan de mainchain, in dit geval Ethereum. Het heeft zijn eigen consensusmechanisme, in Polygon's geval Proof of Stake, en biedt schaalbaarheid door transacties te verwerken die de Ethereum mainchain niet belasten. Maar het heeft één groot nadeel: de veiligheid van de sidechain hangt af van zijn eigen netwerk en deelnemers, niet van de veiligheid van de Ethereum Blockchain.

Een Ethereum Layer-2 netwerk daarentegen, zoals Optimism en Arbitrum zijn gebouwd bovenop de beveiliging van Ethereum. Hoewel transacties off-chain worden verwerkt om schaalbaarheid mogelijk te maken, worden ze uiteindelijk beveiligd door de beveiligingsinfrastructuur van Ethereum. Dit betekent dat Layer 2-oplossingen profiteren van de gevestigde en robuuste beveiliging van de Ethereum blockchain. Ze hoeven dus niet zelf een veilig netwerk te bouwen met een bijbehorend consensusmechanisme, maar kunnen dit uitbesteden aan de Ethereum mainchain. In ruil daarvoor betalen ze echter een bepaald bedrag aan vergoedingen aan de Ethereum mainchain voor elke transactie. Het komt er echter op neer dat L2's nog steeds aanzienlijke kosten besparen in vergelijking met Layer-1 blockchains of sidechains.

Waarom wil Polygon deze transformatie doorvoeren?

Polygon is van plan om de kritiek op zijn huidige positie als sidechain aan te pakken en de beveiligingskloof te dichten door een echte Ethereum L2 te worden. Deze stap zal naar verwachting niet alleen de veiligheid en het vertrouwen in Polygon verbeteren, maar ook het hele ecosysteem van Polygon naar een hoger niveau tillen. In zijn voorstel schetst de Polygon medeoprichter een uitgebreide visie voor de toekomst van Polygon die duidelijk verschilt van concurrenten als Arbitrum.

Polygon 2.0's visie: een netwerk van verschillende Layer-2's

Zijn visie van Polygon 2.0 is een ecosysteem van Layer-2 schaalbare oplossingen, allemaal gebaseerd op Zero-Knowledge (ZK) technologie. Het doel is om verschillende Layer-2 oplossingen te creëren die gespecialiseerd zijn in verschillende toepassingsmogelijkheden en die allemaal met elkaar kunnen communiceren. De overgang van PoS naar zkEVM-Validium is een belangrijke stap om deze visie te realiseren.

De overgang naar een echt Layer-2 netwerk vereist een significante verandering in de onderliggende technologie. Polygon moet zijn bestaande PoS blockchain omzetten naar een zkEVM-Validium blockchain.

Een dergelijke blockchain combineert Zero Knowledge Proofs en Validium, een off-chain dataopslagoplossing, om de schaalbaarheid te verbeteren. Tegelijkertijd zorgen deze twee technologieën ervoor dat Polygon kan profiteren van de veiligheid van de Ethereum mainchain. In tegenstelling tot Optimism of Arbitrum is Polygon dus niet van plan om een Optimistic rollup netwerk te worden, maar vertrouwt het op zero-knowledge technologie en Validium.

Voordelen van de overstap en de rol van MATIC

De overstap brengt een aantal voordelen met zich mee, waaronder lagere transactiekosten, grotere schaalbaarheid en sterkere privacygaranties dankzij ZK proofs.

De MATIC token, de native asset van het Polygon netwerk, zal een cruciale rol blijven spelen. Het zal gebruikt blijven worden om transactiekosten te betalen en deel te nemen aan het PoS consensus mechanisme. Echter, met de nieuwe infrastructuur en verbeterde efficiëntie, kan de waarde en het gebruik van de MATIC token blijven groeien. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van het succes van de upgrade.

Over het algemeen markeert de overstap een belangrijke stap in de geschiedenis van Polygon en toont het de wens van het project om meer geïntegreerd te worden in het Ethereum ecosysteem. Immers, vooral in de afgelopen maanden heeft de opkomst van Arbitrum, Optimism en co. laten zien dat echte Ethereum L2's erg populair zijn bij investeerders en ontwikkelaars.

Ter vergelijking: terwijl Arbitrum nu een Total Value Locked (TVL) heeft van meer dan 2,18 miljard US dollar, is dat op de Polygon PoS Blockchain nu nog maar 950 miljoen US dollar. Polygon's plan om een echte ETH-L2 te worden lijkt dus een stap om te voorkomen dat er nog meer marktaandeel verloren gaat aan de concurrentie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven