Nieuws - Oplichter pleegt 114 scams in 45 dagen, steelt 200 ETH en gebruikt slechts één adres

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Oplichter pleegt 114 scams in 45 dagen, steelt 200 ETH en gebruikt slechts één adres

DeFi protocol Ankr, is slachtoffer van aanvallers

Elke dag creëert een oplichter verschillende Memecoins met vreemde berichten. Vervolgens stuurt hij de gestolen Ethereum naar zijn wallet op Coinbase.

In anderhalve maand tijd heeft de oplichter bijna drie scams per dag uitgevoerd, zo blijkt uit de openbare Twitter-onthullingen van de gebruiker ZachXBT. Volgens tellingen op Etherscan heeft de oplichter tot nu toe meer dan 200 ETH gestolen, wat momenteel bijna 350.000 euro waard is. Andere gebruikers melden dat het om 60 ETH gaat, wat momenteel een dagwaarde van 100.000 euro is. De oplichter maakt gebruik van dubieuze Memecoins om Ethereum te verzamelen, waarna hij het rechtstreeks naar Coinbase stuurt . Dit word ook wel een klassieke rug pull-fraude genoemd.

Het adres van de oplichter is 0x739c58807B99Cb274f6FD96B10194202b8EEfB47. Op dit moment is het nog niet bekend of de fraudeur een individu of een groep is. Ook is het nog onduidelijk wat er met het gestolen geld gebeurt zodra het Coinbase bereikt. Omdat Coinbase vereist dat haar gebruikers zich identificeren (via Know Your Customer, kortweg KYC), eisen sommige Twitter-gebruikers dat Coinbase de identiteit van de fraudeur openbaar maakt. Tot nu toe heeft Coinbase hier nog niet op gereageerd. Het is echter mogelijk dat de oplichter een valse identiteit heeft gekocht en deze gebruikt voor zijn oplichtingspraktijken.

Ontwikkelaar en Twitter-gebruiker Umbrella beweert dat de winst per scam minimaal is. Volgens zijn berekeningen verdient de oplichter ongeveer 0,2 Ethereum per Rug Pull, wat neerkomt op ongeveer 350 euro. Hierdoor heeft hij 'slechts' 60 Ethereum verzameld, oftewel zo'n 100.000 euro. Ook opvallend is dat de oplichter zijn Memecoins expliciet als scams labelt, zoals te zien is op deze grafiek:

De scammer schrijft ook nogal vreemde berichten in de smart contracts van zijn Memecoins, zoals "Elon tweet: Yeah" of "Creëer een gemeenschap en breng Machi naar de hemel.

Rug pulls zijn een van de meest voorkomende vormen van oplichting in de wereld van crypto. Bij een rug pull verleiden oplichters hun slachtoffers om te investeren in een project, om vervolgens plotseling te verdwijnen. De ontwikkelaars nemen het geld mee en de investeerders blijven achter zonder geld.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven