Nieuws - Opbrengst vooraf met flashstaking op Ethereum

Door Mike Hesp

Opbrengst vooraf met flashstaking op Ethereum

Je vastgezette Ethereum meteen omzetten in rendement

Wie op zoek is naar nieuwe manieren om Ethereum te staken, zou kunnen starten met zogenaamde flashstaking. De terugkeer is vooraf beschikbaar.

De Ethereum Merge is geslaagd, en ETH staking zal waarschijnlijk verder aan kracht winnen. Zo is de rente op Ethereum staking sinds de fusie op Lido Finance omhoog geschoten van 4 naar 5,2 procent. Een groot nadeel hiervan is echter dat de munten voor de nabije toekomst vergrendeld blijven. Hetzelfde geldt voor het rendement dat ze opleveren. Dit is een probleem voor degenen die hun crypto's niet alleen willen inzetten, maar er ook mee willen blijven werken. Verschillende staking operators bieden gebruikers hiervoor vloeibare ETH tokens aan. Een project op Ethereum pakt het heel anders aan. De vergoeding voor het verstrekken van de eigen lopers wordt direct vooraf uitbetaald.

Onmiddellijk rendement dankzij Flashstaking

Met het Flashstake-protocol kunnen gebruikers onmiddellijk een vooraf berekend rendement ontvangen voor het ter beschikking stellen van hun tokens. Bij de lancering van het platform was dat zelfs 15,64 procent. Het rendement wordt uitbetaald in een mix van Ethereum en de eigen FLASH-tokens van het bedrijf.

Het principe van flashstaking is eenvoudig. Eerst wordt je eigen wallet verbonden met de app. Vervolgens selecteer je het aantal in te zetten tokens en de duur van de inzetperiode. Dit bepaalt hoe lang de tokens vergrendeld blijven om de bijbehorende beloningen te verdienen. Het protocol berekent dan het rendement. Met één klik wordt dit samen met FLASH-tokens uitbetaald en is het onmiddellijk beschikbaar. De gedeponeerde tokens worden dan vergrendeld voor de vooraf bepaalde periode.

Op de achtergrond brengt de app de gestorte tokens over naar een liquiditeitslogboek van Aave, waar het in de loop van de blokkeringsperiode het eerder opgenomen rendement terug genereert. Nadat de blokkeringsperiode is verstreken, keer je terug naar het logboek en laat je de oorspronkelijk gestorte tokens opnieuw uitbetalen.

Voor sommige DeFi-gebruikers kan dit veel voordelen hebben. In tegenstelling tot andere Ethereum staking protocollen, zoals Lido Finance, is de uitbetalingsdatum van de beloningen en die van het oorspronkelijke bedrag zeker. Degenen die hun FLASH-tokens niet onmiddellijk met winst verkopen, kunnen ze gebruiken om hun oorspronkelijke inleg zelfs vroegtijdig terug te verdienen. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over liquidatie van de ingelegde tokens, zoals bij Aave of Compound, omdat Flashstake geen uitleenprotocol is.

Risico

Het geheel is echter niet geheel vrij van nadelen. Vooral de nog steeds ontbrekende liquiditeit van de FLASH-tokens vormt een economisch risico. Wie er grote hoeveelheden van wil ruilen of verkopen op een gedecentraliseerde beurs loopt het risico van prijserosie tijdens de handel (slippage).

Veel gebruikers zullen waarschijnlijk besluiten de tokens na flashstaking te verkopen om hun rendement te realiseren. Een massale verkoop van FLASH-tokens zou ook het rendement verminderen van stakers die hun tokens nog in bezit hebben of anderszins gebruiken.

Daarnaast zijn er, net als bij andere DeFi-protocollen, algemene risico's waarvan gebruikers zich bewust moeten zijn voordat ze inzetten. Deze omvatten bugs in de smart contract code en (nog onbekende) exploits van de functionaliteit van het protocol. Zoals bij alle platforms is ook een front-end hack van de website van de app mogelijk.

Met de nodige aanpassing van het protocol zouden de liquiditeitspools van de FLASH-tokens zich snel moeten vullen. Deze vorm van staking zou zich dus kunnen ontwikkelen tot een plausibel alternatief voor Ethereum Hodler. De geliefde ETH-munten hoeven niet voor een onvoorziene periode te worden weggegeven. Ook hoeft de gebruiker zich niet over te geven aan de dreigende centralisatie van de stakinginfrastructuur.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven