Nieuws - OneCoin witwasser wordt uitgeleverd aan de VS

Door Ted Maas

OneCoin witwasser wordt uitgeleverd aan de VS

Scams, criminaliteit en fraude
Privacy en veiligheid
Onecoin scam vs

Een van de medegedaagden in het OneCoin-schandaal zal worden uitgeleverd aan de VS. Hij wordt beschuldigd van het witwassen van honderden miljoenen. Als 's werelds grootste cryptozwendel, heeft OneCoin een donkere pagina in de geschiedenisboeken geschreven. Beleggers hebben ongeveer vier miljard dollar verloren dankzij het frauduleuze OneCoin systeem. Terwijl het belangrijkste meesterbrein, Ruja Ignatova, ook bekend als "CryptoQueen", nog steeds wordt gezocht op basis van een internationaal arrestatiebevel, heeft een Britse rechtbank nu de uitlevering van een OneCoin witwasser aan de VS goedgekeurd.

De verdachte, Christopher Hamilton, zou 105 miljoen US dollar hebben witgewassen voor OneCoin via het bedrijf Viola Asset Management. De fondsen werden gestort door Gilbert Armenta, een financier uit Florida die banden zou hebben gehad met Ignatova. De rekeningen werden vervolgens gecontroleerd door Hamilton en de compliance officer Robert McDonald. Volgens de aanklacht zouden Hamilton en McDonald ook 32 miljoen dollar van Armenta hebben gestolen.

"Ernstige grensoverschrijdende criminaliteit"

De meeste schade komt op de rekening van Groot-Brittannië, betoogde de verdediging, die daarom uitlevering aan de VS wilde voorkomen. Volgens rechter Rimmer ging het echter om "ernstige grensoverschrijdende misdaad" en zijn de "belangen van de slachtoffers van de OneCoin-fraude" een wereldwijde zaak. Daardoor hebben "alle slachtoffers, ook Amerikaanse, er belang bij dat degenen die bij de fraude betrokken zijn, vervolgd worden". McDonald, die voor zijn ernstig zieke vrouw zorgt, mag in het Verenigd Koninkrijk blijven. Uitlevering zou "een onrechtvaardige schending zijn van zijn mensenrecht gezien de situatie van zijn gezinsleven", aldus de rechtbank. De zaak gaat nu naar de staatssecretaris voor een definitieve beslissing. Hamilton kan nog steeds in beroep gaan.

OneCoin: beloftes op beloftes

OneCoin was een tussen 2014 en 2016 een enorme scam die krantenkoppen over de hele wereld haalde. Beleggers werden cryptocurrencies beloofd die (achteraf) nooit hebben bestaan. OneCoins werden kunstmatig gecreëerd, prijzen gemanipuleerd. De OneChain blockchain heeft zelfs nooit bestaan. Beleggers verloren ongeveer vier miljard Amerikaanse dollar als gevolg van de zwendel - de grootste crypto-scam ooit.

In 2017 werd OneCoin door de autoriteiten opgebroken, en een aantal van de verantwoordelijken van het internationaal fraudesysteem zijn sindsdien gearresteerd. Maar één sleutelfiguur is nog steeds spoorloos: OneCoin oprichtster Ruja Ignatova. Zij was het gezicht van de organisatie, richtte het bedrijf in 2014 op in Bulgarije, en is sinds 2017 niet meer gezien. In juni 2022 zette de FBI Ignatova op de lijst van de tien meest gezochte criminelen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven