Nieuws - Onderzoek telt 95.000 zwendelpraktijken op Twitter

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Onderzoek telt 95.000 zwendelpraktijken op Twitter

Onderzoek telt 95.000 zwendelpraktijken op Twitter

Zwendelpraktijken met cryptocurrencies floreren op sociale media. 95.000 zwendels lokken gebruikers met vermeende weggeefacties op X, voorheen Twitter.

De cryptobusiness is een broedplaats voor allerlei soorten oplichting. In sociale media lees je steeds vaker over vermeende "giveaways" - promoties waarbij cryptocurrencies zogenaamd worden weggegeven. Hiervoor worden vaak nepprofielen van bekende mensen gebruikt. Onderzoekers van de San Diego State University laten de omvang zien op het korte berichtenplatform X, voorheen Twitter. Er werden ongeveer 95.000 scamlijsten geteld.

Pas op voor cryptogeschenken op Twitter

Als Vitalik Buterin of Elon Musk cryptogeschenken uitdelen, moeten de alarmbellen afgaan. De kans is groot dat het oplichters zijn die misbruik maken van hun bekendheid. Het patroon is vaak hetzelfde. Cryptocurrencies worden zogenaamd naar een adres gestuurd en in ruil daarvoor krijgt men zogenaamd een hoger bedrag terug.

Wetenschappers hebben een "volledig geautomatiseerd fraudedetectiesysteem" ontwikkeld dat deze vorm van crypto rip-off opspoort. De "GiveawayScamHunter" onderzoekt Twitter lijsten op basis van opvallende fraudeschema's en haalt er frauduleuze crypto wallets uit.

Tussen juni 2022 en juni 2023 werden zo 95.111 oplichtingslijsten op Twitter gevolgd, "gemaakt door duizenden Twitter-accounts". Uit evaluaties was gebleken dat "de fraudeurs verschillende strategieën combineerden om de fraude te verspreiden, waaronder het compromitteren van populaire accounts en het aanmaken van spamaccounts op Twitter".

Het volgen van spamaccounts

Ongeveer 44 procent van de spamaccounts was nog steeds actief, zei hij. "Daarnaast verzamelden we 327 gratis weggeefdomeinen en 121 nieuwe adressen voor frauduleuze cryptocurrencies." Het volgen van de transacties had meer dan 365 slachtoffers aan het licht gebracht, met een geschat financieel verlies van US$872.000, zei hij.

In het algemeen benadrukken de bevindingen "de dringende behoefte aan effectieve detectie- en preventiemechanismen om gebruikers van sociale media te beschermen tegen dergelijke frauduleuze activiteiten", aldus de onderzoekers. Tussen 2020 en 2022 had er een significante stijging plaatsgevonden. Voor dit jaar is de trend dalend. Maar dit kan ook komen door een zwakkere cryptomarkt, aldus de studie. In het verleden steeg het aantal scams met stijgende prijzen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven